Gemeente Ede

nummer 37 / Ede, 11 februari 2003

Gemeente Ede start project graffitibestrijding

Graffiti ontsiert de openbare ruimte, winkels en kantoren. De gemeente wil de bestijding van graffiti structureel aanpakken. Zij heeft daarvoor een voorstel ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie ondersteunt ons initatief en stelt hiervoor een eenmalig bedrag van 63.500 beschikbaar. De gemeente zal bij het plan van aanpak nadrukkelijk andere partijen betrekken. Een schone stad is het uitgangspunt. Het gemeentebestuur geeft daarom op korte termijn opdracht om bestaande graffiti en posters te verwijderen.

Fonds
Door een fonds of een vergelijkbare financiële voorziening in te stellen, wil de gemeente meer doen dan een simpele opknapbeurt. Afhankelijk van de mate van deelname denkt de gemeente, naast de verwijdering van graffiti, bijvoorbeeld aan voorlichting aan jongeren. Voorwaarde van de subsidie van het ministerie was dat de aanpak structureel is. Daarom benadert de gemeente binnenkort uiteenlopende partijen om mee te praten over een plan van aanpak. Mogelijke deelnemers in een `fonds` zijn de Nederlandse Spoorwegen, de NUON en Edese ondernemers. Ook deze bedrijven stellen prijs op een verzorgde, goede uitstraling van de stedelijke omgeving. Natuurlijk kan elke partij zijn eigen zaken opknappen, maar de gemeente ziet een meerwaarde in samenwerking.

Schoonmaakactie
Als eerste stap gaat de gemeente alle "vervuilde" plekken in kaart brengen. Het gaat in eerste instantie om alle in het oog springende plekken in de openbare ruimte. Iedereen kan een rol spelen bij deze inventarisatie door vervuilde plekken te melden bij de gemeente. Het telefoonnummer van het Centraal Meldpunt Buurtbeheer is (0318) 68 06 60. Deze week krijgt Afvalcombinatie de Vallei de opdracht om te starten met de verwijdering van graffiti en posters.