Gemeente Ede

nummer 40 / Ede, 11 februari 2003

Arno van der Mark onderzoekt kunsttoepassing op de Markt

Arno van der Mark, beeldend kunstenaar en oud inwoner van Ede, gaat onderzoeken op welke wijze kunst een rol kan spelen bij de toekomstige inrichting van de markt in Ede. Omdat de plannen voor de toekomstige inrichting van de markt nog ontwikkeld moeten worden, kunnen zijn ideeën vanaf het begin meegenomen worden.

Voor heel Ede Centrum heeft de kunstenaar Peter Koorstra een beeldplan opgesteld. Dit plan is in 1997 door de gemeenteraad vastgesteld. Één van de aanbevelingen in dit plan was om een kunstenaar toe te voegen aan het ontwerpteam voor de markt. Aan deze aanbeveling wordt nu voldaan.

Arno van der Mark heeft in zijn jeugd in Ede gewoond. Momenteel is hij als beeldend kunstenaar werkzaam in Amsterdam. De Commissie Beeldende Kunsten Ede heeft er vertrouwen in dat hij deze complexe opdracht tot een goed einde zal kunnen brengen.

Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen voor aan het bouwen van een parkeergarage onder de Markt en de realisatie van de Hof van Gelderland. Zonder autos kan de markt een beeldbepalend plein in Ede worden. Wat de markt speciaal maakt, is dat de trein over het plein heenrijdt. Bij de inrichting van het plein kan dat een belangrijke rol gaan spelen.