Gemeente Bergen op Zoom


Gemeente zoekt met svw naar structurele oplossingen

Op zaterdag 8 februari 2003 waren leden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom te gast bij de stichting verenigde wijkcentra. Tijdens deze bijeenkomst is door het bestuur van de stichting het ongenoegen uitgesproken over de wijze waarop de communicatie tussen het college van burgemeester en wethouders en de stichting verloopt. Kern van het probleem is een verschil van mening tussen de wethouder en het bestuur van SVW met betrekking tot een aantal financiële knelpunten. Vanaf 2002 heeft over deze knelpunten overleg plaatsgevonden tussen de wethouder en de stichting. Dit heeft echter niet geleid tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing.

Structurele oplossing
Op maandag 10 februari heeft wederom overleg plaatsgevonden tussen wethouder P. v.d. Kieboom en het bestuur van de stichting. Dit gesprek is in een open sfeer verlopen. Tijdens het overleg is geconstateerd dat het spreken over incidentele problemen niet leidt tot een oplossing. Op voorstel van de verantwoordelijk wethouder, dhr. P v.d. Kieboom wordt dan ook gezocht naar een structurele oplossing. Uitgangspunt hierbij is het creëren van een financiële basis die past bij de huidige taken van de stichting. Hierbij wordt door het college van burgemeester en wethouders het vertrouwen uitgesproken met betrekking tot het functioneren van SVW. De positionering van SVW leidt op dit moment tot een organisatie die in staat is om het huidige accommodatiebeleid van de gemeente vorm te geven.

Knelpunten
Aan het bestuur van SVW is gevraagd een financiële meerjarenraming op te stellen voor de komende vier jaar. Op basis van deze raming wordt vervolgens inzichtelijk gemaakt welke knelpunten er zijn en zal in overleg gezocht worden naar een voor beide partijen aanvaardbare oplossing. Eind maart zal hier met SVW verder over worden gesproken.

Wijkaccommodatie
Ten aanzien van het in gebruik nemen van de nieuwe wijkaccommodatie in Borgvliet is door wethouder v.d. Kieboom aan het bestuur van SVW gevraagd om de door de gemeenteraad van Bergen op Zoom beschikbaar gestelde lening te accepteren en de wijkaccommodatie zo snel mogelijk in te richten, waardoor de accommodatie ook daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. Het bestuur van SVW is met de wethouder van mening dat spoedige ingebruikname van Antonius Abt gewenst is en zal zich over het verzoek beraden. Tegelijkertijd heeft het SVW-bestuur aangegeven dat de problematiek van Antonius Abt onderdeel is van een veel groter geheel die zijn oorsprong vindt in het verleden en die om een oplossing vraagt. Knelpunt hierbij voor het bestuur van SVW is de aflossingverplichting van deze lening in relatie tot de huidige financiële positie van de stichting. Het bestuur zal op de kortst mogelijke termijn hun standpunt hierin kenbaar maken.