Gemeente Den Haag

2003-02-11: Invoering GSM-parkeren

---

Burgemeester en wethouders stellen voor het GSM-Parkeren definitief in Den Haag in te voeren. GSM-Parkeren betekent dat het verschuldigde parkeergeld op straat via de mobiele telefoon kan worden volstaan. Het is de bedoeling dat het GSM-Parkeren per 1 april 2003 definitief in Den Haag van start gaat in samenwerking met het bedrijf Park-line.

Hoe gaat het GSM-Parkeren?
De deelnemer kan parkeren door een speciaal nummer te bellen en vervolgens de locatiecode van het betreffende parkeergebied in te toetsen. Aan het eind van de maand wordt het parkeergeld via een automatische incasso afgeschreven. Parkeercontroleurs kunnen via een on-line verbinding controleren of aan de betaalverplichting is voldaan. Met het oog op de proef, die op 1 maart 2002 is begonnen, is de bebording voor betaald parkeren voorzien van afbeeldingen van mobiele telefoontjes in combinatie met de locatiecode. Naast Den Haag kan men ook met het systeem van Park-line in andere steden parkeren, zoals Delft, Rotterdam, Emmen, Haarlem, Deventer en Groningen. Ook in Antwerpen en Brussel kan men met dit systeem parkeren.

Evaluatie proef
Uitgaande van de zakelijke markt als de beoogde doelgroep voor het GSM-parkeren, heeft een selectieve groep zakelijke gebruikers dit jaar gedurende 10 maanden aan de proef van GSM-Parkeren meegedaan. Uit de gehouden evaluatie-enquête onder de gebruikers zijn de uitkomsten zeer positief gebleken. De gebruiker, die voornamelijk via het werk in contact is gekomen met het GSM-Parkeren, wenst na de proef gebruik te blijven maken van mobiel betalen. De gebruiksvriendelijkheid, het gemak, de zeer eenvoudige betaalmethode van het betalen van de parkeerbelasting en het niet meer hoeven hebben van kleingeld, ervaart de gebruiker als positief. Wethouder Bruins: "GSM-parkeren verbetert het betaal- en gebruiksgemak, omdat met de mobiele telefoon de benodigde parkeertijd niet meer van tevoren ingeschat hoeft te worden en de gebruiker niet meer naar de parkeerautomaat hoeft te lopen". Bijkomend voordeel voor de gemeente is dat er minder contant geld in de parkeerautomaten komt. Dit kan vandalisme aan de parkeerautomaten verminderen.

last update: 11-2-2003 17:11:40 ;pag.: 18528; auteur: 112;cat.: