Ballast Nedam

home

home vacatures zoeken

Buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders 11-02-03

Buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders 11-02-03

Splitsing concern in Nederlandse en internationale activiteiten. Nederlandse activiteiten in nieuwe separate onderneming met zelfstandige financiering. Financiering Ballast Nedam zeker gesteld. Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen bestuderen recent uitgebracht bod op het Nederlandse bedrijf. Raming resultaat 2002: verlies Euro 135 - 150 miljoen inclusief voorziening voor pensioenfonds Euro 40 miljoen.

Vandaag vindt een (in september 2002 afgesproken) Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) plaats om de ontwikkelingen van de onderneming sindsdien te bespreken.

In de afgelopen maanden heeft een strategische analyse van alle onderdelen van het concern plaatsgevonden. De conclusie is, dat de Nederlandse activiteiten gezond zijn en een goede marktpositie hebben. De continuïteit van deze bedrijven is gewaarborgd door hen juridisch en financieel te separeren van de rest van het concern. De bedrijven zullen opereren onder de naam Ballast Nedam Nederland B.V. De internationale activiteiten worden verder afgebouwd (tot 2005). De verwachte verliezen zijn in 2002 genomen. Met de banken is een overeenkomst gesloten waarmee de financiering zeker is gesteld.

Het afgelopen weekend heeft een financiële partij een bod uitgebracht op de Nederlandse activiteiten teneinde die onder de naam Ballast Nedam voort te zetten. Deze bieding wordt thans door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen bestudeerd. Zij zal vanzelfsprekend worden beoordeeld ten opzichte van andere mogelijkheden. Zodra ter zake een beslissing zal zijn genomen, zal deze aan de aandeelhouders worden voorgelegd.

Vorig jaar juli heeft Ballast Nedam besloten om zich terug te trekken uit de risicovolle en structureel verliesgevende internationale projectenmarkt. Dit heeft geleid tot ingrijpende saneringen die volgens plan verlopen. De divisie Ballast Nedam International zal worden opgeheven na voltooiing van de vijf nog lopende projecten. Bij de Britse dochter Ballast Plc zijn door een forse afslanking de verliesgevende zuidelijke regio's binnen een jaar tot een kwart van de omzet teruggebracht. Herstel van de winstgevendheid wordt voor dit jaar verwacht. Herkapitalisatie van Ballast Plc heeft plaatsgevonden om als zelfstandig gefinancierde onderneming te kunnen opereren. Zoals eerder aangekondigd zal Ballast Nedam op termijn de Britse markt verlaten.

De definitieve jaarcijfers 2002 zullen zoals gebruikelijk in maart worden gepubliceerd. Vooruitlopend daarop raamt de Raad van Bestuur het verlies tussen Euro 135 - 150 miljoen. Een niet verwachte belangrijke post hierin is een voorziening van Euro 40 miljoen die voor het Pensioenfonds Ballast Nedam moet worden getroffen. Het Pensioenfonds heeft door de daling van de waarde van haar beleggingen in aandelen een onderdekking. Hoewel dit betrekking heeft op verplichtingen in de toekomst moet nu een voorziening worden genomen om de dekking weer boven de 100% te brengen.

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers 2002 werd het verlies geraamd op Euro 105 miljoen exclusief mogelijke aanvullende voorzieningen voor de sanering van de internationale activiteiten. Deze aanvullende voorzieningen bedragen tussen de Euro 50 miljoen en Euro 65 miljoen. Het betreft o.a. de afbouw van de internationale divisie, de financiële afwikkeling van internationale projecten (claims en uitstaande betalingen) en de sanering in het Verenigd Koninkrijk.

De genomen ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om de continuïteit van het concern te waarborgen.De nu genomen besluiten om de gezonde Nederlandse activiteiten zelfstandig te financieren geven zekerheid en financiële ruimte voor een verdere ontwikkeling als grote bouwer in de Nederlandse markt. Behalve vanuit de optiek van aandeelhouders is dit ook vanuit de verantwoordelijkheid voor de werknemers en het verzekeren van het vertrouwen van de opdrachtgevers een voor de hand liggende keuze. De afbouw van de internationale activiteiten wordt met kracht doorgezet, zodat - gesteund door de herfinanciering - het concern een moeilijke periode achter zich kan laten.