Akzo Nobel

Nettoresultaat 2002 licht gedaald; schulden EUR 800 miljoen lager

Akzo Nobel verwacht voor 2003 een belangrijk lager resultaat1 dan vorig jaar

Arnhem, 11 februari 2003 Akzo Nobel meldt een nettoresultaat1 in lijn met de verwachtingen van EUR 892 mln, 4% minder dan in 2001. Aan de aandeelhouders zal een onveranderd dividend van EUR 1,20 worden voorgesteld. Bij de presentatie van de cijfers over het 4e kwartaal en het jaar 2002 zei bestuursvoorzitter Kees van Lede: Wij hebben onder moeilijke marktomstandigheden een nagenoeg stabiele prestatie geleverd, ondanks valutaire tegenwind en gestegen pensioenkosten. Daarenboven hebben wij de netto schuld met in totaal EUR 800 miljoen kunnen verminderen.

Het vierde kwartaal geeft duidelijk de trend aan waarmee we aan het begin van dit jaar te maken hebben. Hogere pensioenlasten, negatieve valutakoersontwikkelingen en afzwakking van de groei voor Pharma konden niet volledig worden gecompenseerd door substantieel verbeterde resultaten bij Coatings en Chemicals. Vooruitblikkend zei Van Lede verder: 2003 wordt een moeilijk jaar. We zullen opnieuw hogere pensioenlasten moeten verwerken en de sterke euro zal blijven drukken op de resultaten. Bij Pharma worden we geconfronteerd met generieke concurrentie voor ons antidepressivum Remeron. Tegen deze achtergrond zal het resultaat1 belangrijk lager zijn dan in 2002. We zullen ons blijven richten op kosten en cash. We hebben daarom ons herstructureringsprogramma tot 5.500 banen uitgebreid.

Het bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal was 13% lager dan in het vergelijkbare kwartaal van 2001. Bij Pharma stonden Organon en Intervet onder grote druk, leidend tot een resultatendaling voor Pharma van 20%. Coatings en Chemicals presteerden sterk: hun bedrijfsresultaat kwam resp. 23% en 7% hoger uit, voornamelijk te danken aan herstructureringsmaatregelen.

Pharma prioriteit voor huidige winstgevendheid en waardegroei voor de lange termijn
Voor geheel 2002 liet Akzo Nobels Pharma Groep afnemende groei zien: een trage start voor het antitromboticum Arixtra^® en het anticonceptiemiddel NuvaRing®, verder uitgestelde lancering van het nieuwe antidepressivum Variza^TM en naderende generieke concurrentie voor het belangrijke Remeron® na een negatieve gerechtelijke uitspraak in december. De resultaten in Latijns-Amerika van Intervet, een leidende onderneming op het gebied van de diergezondheidszorg, stonden onder druk. Bovendien werd de Pharma-omzet ongunstig beïnvloed door een negatief valutaomrekeningseffect van 4%. Van Lede: Onze Pharma-activiteiten staan tijdelijk onder druk. Voor de korte termijn hebben we te maken met generieke concurrentie en vertraagde productregistraties. We blijven werken aan de waarde van Pharma door de R&D-inspanningen op te voeren die zijn gericht op de exploitatie van de pijplijn. Tegelijk zullen we de kosten terugbrengen om onze huidige winstgevendheid in stand te houden. Een plan voor reductie van het personeelsbestand met 500 banen is aangekondigd. Daarnaast willen we meer opbrengsten genereren door het aanvragen van goedkeuring voor nieuwe klinische indicaties van Arixtra en zoeken we partners voor de verdere ontwikkeling van nieuwe producten.

Coatings sterke prestatie
Met de herstructurering om de kosten bij Akzo Nobel Coatings te verminderen werd al midden-2001 een begin gemaakt. Deze plannen werden in 2002 uitgebreid tot in totaal 2.500 arbeidsplaatsen. Als s werelds grootste coatingsbedrijf wil Akzo Nobel ook qua efficiency en financiële performance aan de top van de bedrijfstak staan. Van Lede: Coatings geniet meer en meer de voordelen van zijn mondiale schaal. De operationele resultaten zijn in 2002 verder verbeterd (ROS omhoog van 7,6% naar 8,4%) ondanks hogere pensioenlasten. De herstructurering werd uitgebreid en versneld, de portefeuille verbeterd en het werkkapitaal aanzienlijk verminderd. De industriële activiteiten verbeterden ondanks het nog steeds zwakke ondernemingsklimaat. Wereldleider Marine & Protective Coatings liet uitstekende resultaten zien.

Chemicals stabiel onder moeilijke omstandigheden Net als bij Coatings hebben ook de Chemicals-activiteiten hun kostenbesparings-programmas sinds 2001 versneld. Een vermindering van arbeidsplaatsen met 2.200 is aangekondigd en ligt goed op schema. Het operationele werkkapitaal is verlaagd en de investeringen blijven ruim onder de afschrijvingen. We hebben op tijd actie genomen en dat betaalt zich nu uit, aldus Van Lede. In deze bedrijfstak, waar sterk op prijs wordt geconcurreerd behaalden we 2% autonome groei, terwijl valutaomrekening een nadelig effect van 3% had. Op groepsniveau bleven de grondstofkosten nagenoeg gelijk. Catalysts had een prima jaar, Salt en Base Chemicals presteerden goed, terwijl Pulp & Paper, Surface en Polymer Chemicals te maken hadden met moeilijke marktomstandigheden. Kosten moeten voortdurend in het oog worden gehouden om de economische omstandigheden de baas te blijven.

Pensioenen
De slechte gang van zaken op de beurs drukte de investeringsresultaten van Akzo Nobels pensioenfondsen. Dit heeft overeenkomstig de (Amerikaanse) richtlijn SFAS 87 geleid tot een verhoging van de pensioenlasten voor 2002 met EUR 80 mln, die niet tot een kasuitstroom leidt. Voor 2003 zal Akzo Nobel deze lasten nog eens met EUR 130 mln omhoog zien gaan. Eveneens overeenkomstig SFAS 87 heeft de onderneming het eigen vermogen verlaagd met EUR 1,1 miljard na belastingen, met name voor de vermindering van de marktwaarde van de pensioenfondsbeleggingen. Deze boekhoudkundige aanpassing heeft geen weerslag op liquiditeit of resultaat en kan te zijner tijd worden teruggedraaid, mits de beurs zich herstelt.
Los van het boekhoudkundig regime en ter voldoening aan lokale regelgeving betaalde Akzo Nobel in het vierde kwartaal EUR 100 mln contant, in aanvulling op de normale bijdragen aan de pensioenfondsen, teneinde de mondiale vermogensposities te herstellen.

Verwachting voor 2003: nettoresultaat1 belangrijk lager In 2003 zal het nettoresultaat belangrijk lager uitvallen, aldus Van Lede. De sterke euro tegenover de dollar en andere valutas, gestegen pensioenlasten en generieke concurrentie voor Remeron zullen een negatief effect hebben op onze resultaten. Een oorlog in Irak zou de economische omstandigheden in de wereld verder nadelig kunnen beïnvloeden. Akzo Nobel heeft een sterke balanspositie, met een EUR 800 mln lagere netto-schuldenlast, en kan bogen op een goede mix van solide activiteiten. We zullen doen wat nodig is om de hoogste rendementen te behalen en de waarde van de onderneming te vergroten. Bij Coatings en Chemicals hebben we laten zien dat we ons aan de omstandigheden kunnen aanpassen, en bij Pharma werken we actief aan de actuele winstgevendheid zonder onze vooruitzichten op gezonde toekomstige groei uit het oog te verliezen.

Internet: www.akzonobel.nl

Corporate Media Relations tel. 026 - 366 4343

1 Exclusief buitengewone en incidentele resultaten.

Voorbehoud^*
Dit persbericht bevat informatie met betrekking tot belangrijke onderwerpen zoals Akzo Nobels groeistrategie, toekomstige financiële resultaten, marktposities, productontwikkeling, farmaceutische producten in de pijplijn en productgoedkeuringen. Dergelijke informatie, onder andere de Verwachting voor 2003, dient met het nodige voorbehoud te worden beschouwd, waarbij men zich moet realiseren dat vele factoren de geprojecteerde en werkelijke resultaten kunnen doen afwijken. Zulke factoren zijn onder meer prijsfluctuaties, valutakoersschommelingen, ontwikkeling in grondstofprijzen en personeelskosten, fysieke en milieurisicos, juridische aangelegenheden, en wettelijke, fiscale en andere overheidsmaatregelen. Vermelde marktposities zijn gebaseerd op schattingen van het management en informatie afkomstig van externe specialisten


*Conform de U.S. Private Securities Litigation Reform Act 1995