New Skies Satellites NV

Published: 08:00 11.02.2003 GMT+1 /Source: New Skies Satellites NV /AEX: NSK /ISIN: NL0000371474

Solide jaar- en kwartaalresultaten voor New Skies

Den Haag, 11 februari 2003 - New Skies Satellites N.V. (AEX, NYSE: NSK), de wereldwijd actieve satellietcommunicatie onderneming, heeft over het 2002 een omzet behaald van $200,5 miljoen, de EBITDA bedroeg $110,3 miljoen. Exclusief het effect van de overgang op de nieuwe boekhoudstandaard met betrekking tot goodwill, SFAS 142, bedroeg de winst $18,7 miljoen, $0,14 per aandeel. Deze nieuwe boekhoudstandaard werd per 1 januari 2002 ingevoerd.


***Gelieve onderstaande link te gebruiken om het complete persbericht inclusief tabellen te kunnen bekijken:*** Zie het origineel http://reports.huginonline.com/891064/113177.pdf .

De overgang van New Skies op deze nieuwe boekhoudstandaard leidde tot een eenmalige, non-cash, afschrijving op goodwill van $23,4 miljoen. Deze goodwill had betrekking op de acquisitie van AAPT Sat-Tel in maart 2000. Inclusief het cumulatieve effect van de invoering van SFAS 142 bedroeg het netto verlies $4,6 miljoen, $0.04 per aandeel.

In een toelichting op de resultaten zei Chief Executive Officer Dan Goldberg:

"Op een aantal fronten was 2002 voor New Skies een uitzonderlijk jaar. Ondanks een moeilijk economisch klimaat behaalde de onderneming een solide omzet, EBITDA en netto resultaat. Deze resultaten waren geheel in overeenstemming met de verwachtingen die we aan het begin van het jaar hebben uitgesproken. Ik ben ingenomen met onze prestaties in het vierde kwartaal. Ten opzichte van het kwartaal daarvoor nam de omzet met 4 procent toe, hetgeen een opwaarts momentum verschaft voor de verkopen in het nieuwe jaar. Dit momentum wordt versterkt door de groei van onze orderportefeuille met 12 procent, een gevolg van een aanzienlijk aantal nieuwe contracten dat in 2002 werden getekend. Aan het begin van 2003 had de orderportefeuille een omvang van $706 miljoen.

"We bereikten ook een aantal belangrijke operationele mijlpalen, hetgeen ons groot vertrouwen geeft in onze vooruitzichten voor 2003 en daarna. Zo lanceerden we twee krachtige nieuwe satellieten, de NSS-7 en de NSS-6. Deze state-of-the-art satellieten betekenen een vernieuwing en uitbreiding van de wereldwijde satellietvloot van New Skies en verhogen de capaciteit met 67 procent. Wij beschikken thans over een van de jongste vloten in de bedrijfstak.

"De vooruitzichten voor 2003 zijn goed. We rekenen erop dat we onze nieuwe satellietcapaciteit ten volle kunnen inzetten voor het behalen van een aanzienlijk verkoopvolume en dat we de kosten strak in de hand kunnen houden. Beide aspecten zijn essentieel voor het realiseren van de ten doel gestelde prestatieniveaus. Hoewel we niet uitgaan van een ommekeer in de wereldeconomie in het algemeen, of in die van de markt voor satellietdiensten in het bijzonder, verwachten we een omzetgroei van tussen de 6 en 11 procent, en een nog grotere stijging van de EBITDA. Bovendien zullen we, zoals het er nu voorstaat, dit jaar een positieve vrije cashflow realiseren, één jaar eerder dan oorspronkelijk verwacht.

"Hoewel we ons primair richten op het realiseren van ons autonome groeipotentieel, kunnen we door onze gezonde balans en sterke kasstroom kansen benutten om onze marktpositie te versterken mochten zich aantrekkelijke strategische mogelijkheden voordoen. Kortom, wij verwachten dat 2003 een heel mooi jaar zal worden voor New Skies."

Financiële highlights
Over het jaar 2002 en het vierde kwartaal behaalde New Skies de volgende financiële resultaten:


- De omzet over 2002 bedroeg $200,5 miljoen, vergeleken met $209,0 miljoen over 2001. De omzet over het laatste kwartaal van het jaar was $50,8 miljoen, vergeleken met $52,4 miljoen over het vierde kwartaal van 2001. De daling van de jaaromzet met 4 procent ($8,5 miljoen) is vooral het gevolg van de moeilijke marktomstandigheden. Ook speelde een rol dat een deel van onze capaciteit niet beschikbaar was tijdens het overbrengen van verkeer van de NSS-K en NSS-803 satellieten naar de NSS-7, die in augustus 2002 commercieel inzetbaar werd, en het daaropvolgende verplaatsen van de NSS-803 naar het Stille Oceaangebied. Deze laatste operatie is in december 2002 voltooid.


- De exploitatiekosten over 2002, vóór afschrijvingen, waren gelijk aan die over 2001 hetgeen het succes van onze kostenbeheersing aangeeft.. De exploitatiekosten vóór afschrijvingen over het laatste kwartaal van 2002 bedroegen $23,0 miljoen, vergeleken met $21,6 miljoen over dezelfde periode in het voorgaande jaar.


- Zonder rekening te houden met het cumulatieve effect van de overgang op de nieuwe boekhoudstandaard bedroeg de winst over het hele jaar $18,7 miljoen, of $0,14 per aandeel, vergeleken met $33,1 miljoen en $0,25 per aandeel over 2001. De netto winst over het vierde kwartaal 2002 was $4,4 miljoen, vergeleken met $7,8 miljoen over dezelfde periode in het voorgaande jaar. De daling heeft vooral te maken met een hogere afschrijving van $1,5 miljoen als gevolg van de lancering van de NSS-7, $1,0 miljoen lagere rentebaten en een lagere omzet over het kwartaal.

De netto winst over het laatste kwartaal van 2001 en heel 2001 bevatten een afschrijving op goodwill van respectievelijk $0,7 miljoen en $2,8 miljoen. Met de invoering van SFAS 142 die per 1 januari 2002 effectief werd, vindt afschrijven op goodwill niet langer plaats.


- EBITDA (winst vóór rentebaten, belasting en afschrijvingen) over heel 2002 bedroeg $110,3 miljoen, vergeleken met $118,8 miljoen in 2001. EBITDA over het laatste kwartaal van 2002 was $27,8 miljoen, vergeleken met $30,8 miljoen over dezelfde periode in het voorgaande jaar.


- De orderportefeuille nam toe tot $706 miljoen. Aan het eind van het derde kwartaal van 2002 bedroeg deze $701 miljoen en aan het begin van 2002 $631 miljoen.


- In lijn met de hoge waarde die New Skies hecht aan het handhaven van best practices op het gebied van van corporate governance en financiële verslaglegging, zal de onderneming met ingang van 1 january 2003 aandelenopties ten laste van de resultatenrekeing brengen.


- In november 2002 startte New Skies een programma voor de inkoop van eigen aandelen. Dit programma weerspiegelt het vertrouwen van de onderneming in de kracht van haar activiteiten en haar vooruitzichten, alsmede het sterke commitment aan het verhogen van de aandeelhouderswaarde. Het programma omvat de inkoop van in totaal 13 miljoen aandelen waarvan er tot nu toe circa 5 miljoen zijn ingekocht. Daar New Skies nagenoeg schuldenvrij blijft, kan het inkopen van eigen aandelen plaatsvinden zonder beperking van de financieringsmogelijkheden voor het resterende deel van het investeringsprogramma in nieuwe satellieten of van de strategische flexibiliteit in het algemeen.

Operationele highlights:

- In 2002 lanceerde New Skies twee state-of-the-art satellieten, de NSS-6 en de NSS-7. Deze satellieten verschaffen New Skies een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit voor Noord en Zuid-Amerika, het Midden Oosten, Afrika en geheel Azië. Hoewel de extra capaciteit van deze satellieten te laat beschikbaar kwam om in 2002 nog een financiële bijdrage van betekenis te leveren, verwachten wij dat deze twee satellieten de voorziene groei voor 2003 en later een impuls zullen geven.


- Ondanks de moeilijke omstandigheden voor de bedrijfstak nam de orderportefeuille over 2002 met 12 procent toe. Deze substantiële groei is het resultaat van een gespreide portefeuille met belangrijke overeenkomsten die in 2002 werden getekend. Als gevolg hiervan blijft de omzet van New Skies evenwichtig gespreid, zowel geografisch, als uit het oogpunt van categorieën van dienstverlening.


- Nieuwe belangrijke contracten zijn onder meer: Voor video verkeer, BT Broadcast Services; Pramer, een Liberty Media onderneming;TV New Zealand; the European Broadcasting Union; China Central Television; LinkSat en het International Broadcast Bureau; Voor telefonie en dataverkeer, Data Access; Reliance; Telenor; CPR Marconi en CODETEL;
Voor internetdiensten, Falconstream; GULFSAT, Lynton Communications en Microspace.


- Als onderdeel van de expansiestrategie in China opende New Skies een kantoor in Beijing en tekende een overeenkomst met de China Telecommunications Broadcast Satellite Corporation (ChinaSat), de Chinese satellietcommunicatie dienstverlener. Deze overeenkomst maakt het voor New Skies mogelijk satellietcapaciteit te bieden aan afnemers in China.


- New Skies gaf verder invulling aan de veelomvattende strategie gericht op het opzetten van partnerovereenkomsten met vooraanstaande teleport operators over de hele wereld. In dit kader zijn contracten afgesloten met het in London gevestigde Kingston, het in Singapore gevestigde ST Teleport en het in Hongkong gevestigde Reach. Deze partners traden toe tot een netwerk van teleports waarin al deelnamen Verestar en Williams Vyvx in het westen van de Verenigde Staten en New Skies' eigen mediaport in Washington, DC.

New Skies Satellites (AEX, NYSE: NSK)
New Skies Satellites N.V. is een van de vier satellietcommunicatie ondernemingen met satellieten in een vaste baan om de aarde die een compleet wereldomspannend bereik bieden. De onderneming biedt video-, telefonie-, data- en internetcommunicatie diensten aan een brede range telecombedrijven, zendgemachtigden, grote ondernemingen en internet service providers over de hele wereld. New Skies heeft momenteel zes satellieten in een geostationaire baan om de aarde en wereldwijde grondfaciliteiten, alsmede één satelliet in aanbouw. In lijn met de groeistrategie van de onderneming heeft New Skies zich verzekerd van rechten voor het innemen van additionele geostationaire posities. Het hoofdkantoor van New Skies is gevestigd in Den Haag. Voorts heeft de onderneming kantoren in Beijing, Johannesburg, New Delhi, São Paulo, Singapore, Sydney en Washington, D.C. Meer informatie is beschikbaar op www.newskies.com.

Conference call:
Vanmiddag om 5 uur (CET) kunnen geïnteresseerden inbellen op een conference call met CEO Dan Goldberg en CFO Andrew Browne. Kies om mee te luisteren nummer +44 208 781 0597, passcode 'New Skies'.

De conference call is de komende vijf werkdagen nog 24 uur per dag te beluisteren. Bel hiervoor: +44 208 288 4459, passcode: 679192.

Mochten er om wat voor reden ook problemen zijn met de verbinding tijdens de conference call, bel dan het alternatieve nummer +44 208 515 2343, passcode 'New Skies.'

NB. Deze Nederlandse versie is de vertaling van het oorspronkelijke Engelse persbericht. Bij interpretatieverschillen geldt de Engelse tekst.



New Skies Satellites NV