Ingezonden persbericht


Groningen, 5 februari 2003

P E R S B E R I C H T

SCHRIJVERSFESTIVAL SCHIERMONNIKOOG

Schiermonnikoog is op 11 en 12 februari het toneel voor het schrijvers- en dichtersfestival 'Schrijvers om de Noord'. Na de succesvolle eerste editie in 2001 haalt Stichting Noorderbreedte komende week opnieuw vijftien auteurs van naam naar het eiland. Gedurende twee dagen dragen zij, op zes verschillende locaties, voor uit eigen werk. 'Schrijvers om de Noord' biedt gratis toegankelijk literair amusement, in de sfeervolle ambiance van winters Schiermonnikoog. Met die formule lijkt het festival zich een vaste plaats verworven te hebben op het eiland.

De meeste auteurs die voor het voetlicht treden werken in het Gronings, Drents en Fries. Daarmee draagt Noorderbreedte bij aan behoud van het cultureel erfgoed van de drie taalgebieden. Ook de vier Nederlandstalige schrijvers -Rutger Kopland, Cor Jellema, Anton Korteweg en Martin Reints- hebben echter een binding met Noord-Nederland. Nieuw in het programma is een bijdrage in het Schiermonnikoogs. Els Perdok, samenstelster van het succesvolle Schiermonnikoogse woordenboek dat vorig jaar verscheen, zal in de specifieke eilander taal voordragen.

Burgemeester Fennema van Schiermonnikoog opent 'Schrijvers om de Noord' dinsdagavond in de Ontmoetingskerk van Schiermonnikoog. Achtereenvolgens komen vervolgens naast eerdergenoemde auteurs Jan Siebo Uffen, Tsead Bruinja, Marga Kool, Gré van der Veen, Bartle Laverman, Erik Harteveld, Jan Veenstra, Piter Boersma, Els Perdok, Trinus Riemersma, Suze Sanders en Kees Visscher aan het woord. Hun proza en poëzie wordt afgewisseld door muzikale bijdragen van Lianne Abeln, Martin Korthuis/Albert Bartels en Egbert Meijers. Woensdagmiddag en woensdagavond 13 februari staan de schrijvers en dichters, in wisselende samenstellingen, opnieuw op de planken. In de hotels Duinzicht, Rijsbergen, van der Werff en Sint Egbert lezen zij voor uit eigen werk. Ook in de Hervormde Kerk wordt dan een uitermate aantrekkelijk programma geboden. Daaraan zal ook Jelle Woudstra, dorpsomroeper van het eiland, zijn medewerking verlenen.

Het schrijvers- en dichtersfestival is mede mogelijk dankzij steun van diverse fondsen, de gemeente Schiermonnikoog, rederij Wagenborg en de plaatselijke hotels. Ter gelegenheid van het festival verschijnt een bundel, waarin bijdragen van alle optredende auteurs zijn opgenomen.



Ingezonden persbericht