Provincie Overijssel

Kiezers in debat met Overijsselse lijsttrekkers

De democratie leeft: hogere opkomstcijfers bij de landelijke verkiezingen laten zien dat er belangstelling is voor de politiek. Daarom organiseert de provincie, aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, samen met de politieke partijen vijf inhoudelijke debatten. Tijdens deze zogenaamde Overijsselse Avonden krijgt de Overijsselse kiezer de kans om zijn mening te laten horen over verschillende onderwerpen.

"Ik vind het heel belangrijk om te luisteren naar de mening van de burger. Tenslotte zijn wij er voor de mensen en niet andersom. Door te luisteren naar de wensen van de kiezer kunnen wij als bestuurders zorgen dat Overijssel een fijne omgeving blijft om te wonen, werken en recreëren," aldus Commissaris van de Koningin Geert Jansen.

Thema's

Voor iedere avond is een belangrijk politiek item gekozen om over te discussiëren. De eerste Overijsselse Avond, op 11 februari in Bathmen, heeft economie als thema.

De tweede avond, op 18 februari in Goor, behandelt het thema veiligheid. Daarnaast organiseert de Kamer van Koophandel samen met VNO/NCW op 20 februari een debat in het provinciehuis. De economische ontwikkeling van de provincie komt hier aan de orde.

Tijdens de vierde Overijsselse Avond, op 27 februari in Zwartsluis, kunnen de vertegenwoordigers van de politieke partijen en de kiezers hun mening geven over de onderwerpen zorg en cultuur. Op 6 maart kan dit in Nijverdal over het thema ruimte.

Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met ?vitaal en inspirerend Overijssel? georganiseerd. In VIP Overijssel zijn verschillende natuur- en milieuorganisaties, de ANWB en Vitens vertegenwoordigd. Natuurlijk krijgt het publiek tijdens de debatten ook de gelegenheid om andere actuele onderwerpen aan te snijden.

Het laatste debat, een lijsttrekkersdebat, vindt plaats tijdens de Dag van Overijssel op 8 maart in het provinciehuis.

Discussie in koppels

Tijdens de Overijsselse Avonden zullen politieke partijen, onder leiding van Han Pape (hoofdredacteur van weekblad de Roskam) en Gerrit van der Kooij (politiek redacteur bij de TROS), met elkaar en het publiek in discussie gaan.

De avonden zijn opgedeeld in twee debatrondes van vier tweetallen die de politieke partijen vertegenwoordigen. Ieder tweetal krijgt een stelling voorgelegd met betrekking tot het thema van de avond. Beide vertegenwoordigers krijgen dan één minuut om hun standpunt kenbaar te maken. Aansluitend kunnen zij tien minuten met elkaar in discussie gaan over de stelling. Ook het publiek kan zich in de discussie mengen. De Overijsselse Avonden zijn toegankelijk voor iedereen die zich wil laten informeren of zijn mening wil laten horen.

U bent van harte welkom bij één van de debatten. Voor meer informatie over de Overijsselse Avonden en de Provinciale Statenverkiezingen kunt u kijken op www.overijsselkiest.nl.

© 06-02-2003 Provincie Overijssel