Kamer maakt zich op voor oorlog

DEN HAAG, 20030211 -- De agressieve houding van de VS tegenover Irak heeft zijn uitwerking in de Kamer niet gemist. Geen minister of staatssecretaris wordt de laatste dagen nog gespaard door de Kamerleden, die vooral opheldering willen over de eventuele gevolgen van een oorlog tegen Saddam Hoessein. De PEX heeft zijn stijging dan ook voor een groot deel te danken aan de spanningen in de Golfregio. Eindigde de Kamervragenindex vorige week nog op 32 punten, in week 6 steeg deze met dik 31 procent naar 42 punten.

Het mogelijk verschepen van militaire goederen via de haven van Rotterdam, voorbereidingen inzake de mogelijke opvang van duizenden vluchtelingen in de buurlanden van Irak, gasmaskers voor de Palestijnse bevolking bij Irakese gifaanvallen en het mogelijk uitsluiten van militairen van een hypotheek en levensverzekering: zomaar een greep uit de vragen die de Kamer afvuurde op de bewindslieden van Defensie, Vreemdelingenbeleid, Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken. Alsof de Kamer zich inmiddels heeft opgemaakt voor een oorlog tegen Irak.

Er werden in week 6 ook vragen ingediend over andere onderwerpen. Over de inspectie bij godsdienstlessen bijvoorbeeld (aan onderwijsminister Van der Hoeven), over de onwettige jacht op vossen (aan CDA'er Veerman op Landbouw) en de schertsvertonende "staatsbegrafenis" van topcrimineel Cor van Hout (aan VVD-minister Remkes van Binnenlandse Zaken). Zelfs Balkenende kwam aan de beurt, iets dat de afgelopen maanden niet vaak is voorgekomen. Nu dus wel, en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de minister-president het over zichzelf heeft afgeroepen. Waarom is het nieuwe "optrekje" van de CDA-leider in Den Haag, als tijdelijke vervanging van het Catshuis, een luxueus penthouse met een maandelijkse huur van maar liefst 7000 euro, zo vraagt SP-Kamerlid Van Bommel zich af. En dat terwijl Balkenende, die iedereen heeft opgeroepen toch vooral te matigen, een peperdure wagen met chauffeur tot zijn beschikking heeft en op nog geen half uur rijden van zijn huis in Capelle aan den IJssel woont.

Over afstand gesproken: de premier neemt langzaam afstand van minister Hoogervorst van Financiën, die met 13 schamele punten nog altijd de rij sluit. Naar verwachting zal de opvolger van de VVD'er het in een nieuw kabinet een stuk drukker krijgen. Want als Nederland straks de broekriem flink moet aanhalen - topambtenaren berekenden onlangs dat het kabinet een financiële strop wacht van meer dan 14,5 miljard euro tot 2007 - is Financiën straks waarschijnlijk het eerste departement waar de Kamerleden zullen aankloppen voor tekst en uitleg.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.