Regering.nl

11 feb 2003
DE HOOP SCHEFFER BETREURT VERDEELDHEID NAVO EN EU

Minister De Hoop Scheffer (BZ) betreurt het zeer dat de kwestie-Irak heeft geleid tot verdeeldheid in de NAVO en de Europese Unie: 'De druk op Irak moet maximaal blijven.'

'Er is één man en één regime dat profiteert van onze verdeeldheid en dat is Saddam Hoessein en Irak', zei de minister tegen journalisten. De Nederlandse regering wil er daarom alles aan doen om Europa op één lijn te brengen.

Tijdens de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken aanstaande maandag in Brussel, en wellicht daaropvolgend ook op een vergadering van Europese regeringsleiders, moet alles uit de kast worden gehaald om één Europese positie te realiseren. Ook de NAVO moet zijn uiterste best doen om de verdeeldheid op te lossen, zei De Hoop Scheffer.

Patriots in Turkije
De Hoop Scheffer beschouwt het als een bondgenootschappelijke plicht om te voldoen aan het bilaterale verzoek van Turkije om Patriots te leveren. 'Ook als je tegen iedere vorm van militair geweld bent, kun je geen nee zeggen op het verzoek van een NAVO-bondgenoot die vraagt om puur defensieve systemen.' De minister wijst op de positie van Duitsland, dat niet wil meewerken aan een militaire planning, maar wel voornemens is Patriot-rakketen te leveren voor de Nederlandse lanceerinrichtingen. De reden hiervoor is dat Duitsland modernere Patriot-rakketen heeft.

EU en NAVO
De Hoop Scheffer betreurt de verdeeldheid binnen de EU en de NAVO. Hij wil dat wordt vastgehouden aan het spoor dat unaniem in de Veiligheidsraad is afgesproken rond resolutie 1441. 'De druk op Irak moet maximaal gehouden worden en dat kan alleen via het spoor van resolutie 1441. En alle plannen, hoe goedbedoeld of minder goedbedoeld ook, die daaraan afbreuk doen, zullen dus niet op de instemming van de Nederlandse regering kunnen rekenen.'