Gemeente Amstelveen

Verzoek aan ministerie VROM om onderzoek naar functioneren van Woningstichting St. Lodewijk

Enkele weken geleden heeft het bestuur van Woningstichting St. Lodewijk meegedeeld dat zij een samenwerking aangaat met een corporatie buiten Amstelveen (Eigen Haard in Amsterdam). Hiermee zeggen zij de samenwerking binnen Amstelveen op. Voor de gemeente was dit aanleiding om een eigen onderzoek in te stellen naar de redenen achter deze stap van de corporatie. Hierin is ook het algemeen functioneren van de corporatie meegenomen. De conclusie van het onderzoek is dat er bij St. Lodewijk onvoldoende professionaliteit aanwezig is. Het college van B& W zal daarom een verzoek bij de minister van VROM indienen om een onderzoek in te stellen naar het functioneren van de woningstichting St. Lodewijk.

De gemeente fungeert als regisseur in het volkshuisvestingsbeleid en is vanuit die positie bezorgd over de koers van St. Lodewijk. Voor het gemeentebestuur is de belangrijkste reden voor het onderzoek de voortgang geweest van de stedelijke herstructurering in Amstelveen. De woningcomplexen van St. Lodewijk zijn nagenoeg geïntegreerd in het woningbezit van Woongroep Holland. Daar waar de laatste jaren overal in het land sprake is van samenvoeging van bezit bij herstructurering, kiest St. Lodewijk voor versnippering van dit woningbezit. Naast een aantal gesprekken heeft onderzoek plaatsgevonden naar de mate waarin St. Lodewijk voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor het functioneren van een woningcorporatie en naar de samenwerking tussen St. Lodewijk en Woongroep Holland.

Enkele punten die uit het onderzoek van de gemeente naar voren komen:
* Bij Woningstichting St. Lodewijk lijkt geen bereidheid aanwezig om tot een oplossing te komen. Ook niet met hulp van een mediator;
* Op dit moment is er onvoldoende basis om de partijen om de tafel te krijgen en de problemen bespreekbaar en oplosbaar te maken;
* Het financieel besturen van de woningstichting moet worden verbeterd;

* Woningstichting St. Lodewijk voldoet niet aan de eigen statutaire eisen van toezicht;

* Woningstichting St. Lodewijk houdt zich niet aan de wettelijke voorschriften.

De rapportage van de gemeente gaat vooral in op zaken die aangeven dat St. Lodewijk onvoldoende professioneel, onvoldoende financieel, met geringschatting voor de wetgeving en eigen statuten aan het werk is. De woningstichting heeft de gemeente niet gevraagd haar zienswijze te geven over de nieuwe koers. Dit is voor het college van B&W aanleiding om ongevraagd advies te gaan uitbrengen aan het ministerie van VROM en te vragen om een nader onderzoek in te stellen naar het functioneren van de corporatie.