VWA

Risicoanalyse verontreinigd diervoeder

De VWA heeft een risicoanalyse laten uitvoeren door het RIKILT/RIVM naar aanleiding van de verontreiniging van een diervoedergrondstof (broodmeel) in Duitsland met dioxine. Deze grondstof is ook aan Nederlandse bedrijven geleverd. Uit de risicoanalyse blijkt dat onder de huidige omstandigheden geen risico voor de volksgezondheid te verwachten is.

Deze risicobeoordeling is uitgevoerd met het hoogst bekende gehalte dioxinen dat in de grondstof in Duitsland is gemeten, te weten 13,29 pg/ g vet.
Men is uitgegaan van de meest ernstige situatie. Dat zou inhouden dat varkens langere tijd (meer dan een maand) voer eten dat is samengesteld met het meest verontreinigde broodmeel, en de mens dagelijks gedurende langere tijd 100 gram van dit vlees eet. Het RIKILT/RIVM heeft berekend dat de wekelijkse blootstelling dan ongeveer 5 pg WHO TEQ/kg lichaamsgewicht is. Dit is aanzienlijk lager dan de wekelijks toegestane blootstelling van 14 pg WHO TEQ/kg lichaamsgewicht,

Dioxine is een stof, die men bij normale voeding ook binnenkrijgt. In Europees verband zijn er normen opgesteld, onder andere voor diervoeders en levensmiddelen. Deze normen zijn opgesteld om de inname van dioxine door de mens zoveel mogelijk te beperken.

Alle maatregelen die inmiddels in gang gezet zijn, zijn er op gericht om al het verontreinigde voer en mogelijk verontreinigde dieren uit de voedselketen te houden. De eerste definitieve onderzoeksresultaten die betrekking hebben op de bemonstering van het broodmeel worden eind van deze week verwacht.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is de nieuwe overheidsorganisatie die zich bezig houdt met voedselveiligheid en productveiligheid. De VWA heeft 2 werkmaatschappijen: Keuringsdienst van Waren en Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees.


---