CAO V&D: vlotte start, maar dan...
04-02-2003

Het eerste gesprek over de nieuwe CAO V&D 2003 - 2004 is achter de rug. Op 13 februari aanstaande gaan wij verder. Ook 13 maart aanstaande hebben wij nog in de agendas gereserveerd.

Voortvarende start
Het eerste gesprek is voortvarend gestart. Allereerst hebben alle bonden hun voorstellenbrief toegelicht. De directie van V&D heeft hierop direct gereageerd. De reactie was tweeërlei. Allereerst werd nadrukkelijk gesteld dat het niet goed gaat met V&D. Omzetten blijven achter en de kosten zijn nog veel te hoog.
Thans wordt de balans opgemaakt en wordt dus berekend hoe V&D nu echt heeft gedraaid en er voor staat. De directie is daarover niet positief en de verwachtingen zijn dan ook somber. Men heeft dan ook nadrukkelijk te kennen gegeven dat de nieuwe CAO zeer sober van karakter moet zijn.
In dat kader heeft de directie laten weten dat zij pas op 13 maart aanstaande inhoudelijk op de gevraagde salarisverhoging van 2,5% kan en wil reageren. Dat, gezien de moeilijke tijden waarin V&D verkeert, de salarisverhoging een moeilijk, wellicht zwaar punt zal worden, staat buiten kijf.

Ondanks het bovenstaande is door V&D vervolgens gereageerd op de overige voorstellen.

Integratie hulpkrachten
V&D is bereid om afspraken te maken over verdere integratie van de hulpkrachten in de CAO. Ook is men bereid om de seniorenregeling van toepassing te verklaren op part-timers die 26 uur of meer per week werken. Daarnaast zal de seniorenregeling opgenomen worden in het PBS-systeem (wordt dus automatisch verwerkt).

Medewerkers die op zondag werken krijgen de keuze om de compensatie in tijd of geld om te zetten.

Over de overige voorstellen is constructief van gedachten gewisseld. De directie zal op 13 februari aanstaande hierop reageren.

Maximaal resultaat
CNV Dienstenbond gaat namens u, de onderhandelingen in om het maximaal haalbare CAO-resultaat te halen. Uiteraard houden wij u van het verdere verloop van de CAO-onderhandelingen op de hoogte.

Samen sterk
Een CAO komt absoluut niet vanzelf tot stand. Veel collegas denken er echter wel zo over. Zij leunen achterover op de bagagedrager en leveren wel commentaar op de vakbond. Wanneer meer collegas lid zouden worden van CNV Dienstenbond, dan zouden wij met zn allen nog sterker staan en nog betere resultaten halen. Bent u al lid?? lid worden

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder, Geert B. Rijzinga. Tel. (023) 565 10 52.