6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie
Datum Nummer persbericht
6 februari 2003 po19

Alcuinusprijs voor componist Nico Huijbregts

De Nijmeegse Alcuinusprijs is dit jaar toegekend aan de componist Nico Huijbregts. De prijs is een aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars in Nijmegen. De feestelijke uitreiking vindt plaats op donderdag 13 februari in de Schepenhal van het Nijmeegse stadhuis.

Nijmegen bezit twee belangrijke kunstprijzen: de 'Karel de Grote-prijs' en de 'Alcuinusprijs'. De prijzen worden om het jaar uitgereikt. Bij de Karel de Grote-prijs, die in 1954 in het leven is geroepen, wordt gekeken naar het hele oeuvre en de carrière van de kunstenaar. Daarmee werd echter geen recht gedaan aan veelbelovende kunstenaars in de stad die aan het begin staan van hun loopbaan. Daarom werd in 1977 het initiatief genomen voor een aanmoedigingsprijs die nu bekend staat onder de naam Alcuinusprijs. Deze prijs is vernoemd naar de leermeester van Karel de Grote. De Alcuinusprijs is dit jaar toegekend aan Nico Huijbregts. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs valt deze eer aan een componist. Het oeuvre van Huijbregts is nog jong en klein. Zijn kunstenaarsloopbaan getuigt van een zich ontwikkelende geest: een voorbereidend jaar Schoolmuziek aan Het Brabants Conservatorium te Tilburg, een opleiding Nederlandse Taal- en Letterkunde in Nijmegen, een studie aan het Utrechts Conservatorium en tot slot Vrije Kunst aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Van muziek via letteren weer terug naar de muziek en tenslotte naar de beeldende kunst. In 1994 werd er voor het eerst een werk van Huijbregts uitgevoerd door het Riciotti-ensemble. Niet alleen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika was dit te beluisteren. Vervolgens werkte Huijbregts in samenwerking met Sven Ratzke in 1998 aan theaterproducties als "Lieder von Huren und armen Mädchen" en "Na also, goodbye". In datzelfde jaar kwam er voor Huijbregts ook een doorbraak omdat meer en meer composities van hem opgevoerd werden. Zijn bekendheid is groeiende en aan zijn ontwikkeling is nog geen einde gekomen. Op dit moment houdt hij zich met een andere discipline bezig: het schrijven van een opera, die eind 2003 uitgevoerd moet worden.
Huijbregts is een componist die continu de grenzen van de kunstdisciplines opzoekt. Dit blijkt ook uit de uitvoering van Het LAB op 26 februari in Lux te Nijmegen. Onder de naam "Kamermuziek" brengt Huijbregts samen met bevriende kunstenaars een combinatie van alledaagse geluiden met gecomponeerde of geïmproviseerde muziek. Kortom: Huijbregts is een bijzondere componist die aan zijn eigen weg timmert en zich in de nabije toekomst zeker verder zal ontplooien.

De Alcuinusprijs wordt op donderdag 13 februari vanaf 20.00 uur uitgereikt door Ton Hirdes, wethouder van Cultuur. Dit gebeurt in de Schepenhal van het stadhuis van Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6. De pers is hiervoor uitgenodigd, het is echter geen openbare uitreiking.

Voor meer informatie, foto's of een interview met Nico Huijbregts kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting, Janine Adriaansens:
024-3292380.


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.