Gemeente Woudenberg


Presentatie plannen De Schans

De gemeente Woudenberg en de Woningbouwvereniging De Vooruitgang hebben de plannen voor de herontwikkeling van De Schans gepresenteerd. De plannen voorzien in de ontwikkeling van een woonzorgzône, bestaande uit huur- en koopappartementen, grondgebonden woningen en zorgvoorzieningen in een multifunctioneel gebouw. Op donderdag 13 februari 2003 organiseren de gemeente en de woningbouwvereniging in Partycentrum Schimmel een algemene informatiebijeenkomst voor de inwoners van Woudenberg. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur.

De gemeente Woudenberg en Woningbouwvereniging De Vooruitgang zijn al geruime tijd met elkaar in gesprek om het Schansterrein te herontwikkelen. Dat leidde in december 2001 tot het ondertekenen van een intentieovereenkomst en het opstellen van een planvisie. In maart 2002 werd een programma van eisen samengesteld en werd een stedenbouwkundig onderzoek gepresenteerd. Daarna werd gestart met een haalbaarheidsonderzoek. In januari 2003 werd overeenstemming bereikt over het stedenbouwkundig plan. De gemeente en de woningbouwvereniging hebben in de afgelopen periode de huidige bewoners van de Maarten van Rossumweg en de Schans, de advies- en overlegorganen van de gemeente, de toekomstige gebruikers en de omwonenden van het plangebied geïnformeerd.

Een woonzorgzône voor Woudenberg
Zoals het er nú uitziet, wordt alle bestaande bebouwing op het Schansterrein, inclusief een deel van de woningen aan de Maarten van Rossumweg, in januari 2004 gesloopt. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om het terrein opnieuw in te richten. De gemeente Woudenberg en Woningbouwvereniging De Vooruitgang zien herinrichting van het gebied als een unieke gelegenheid voor het realiseren van een zogenoemde woonzorgzône. Daarmee wordt een gewone wijk bedoeld met een buitengewoon voorzieningenniveau voor mensen die zorg of andere diensten nodig hebben.

De woningen in het gebied zijn levensloopbestendig, en het is de bedoeling op loopafstand 24-uurs zorg aan te bieden, betaalbare en betrouwbare zorgabonnementen te ontwikkelen en speciale aandacht te besteden aan een veilige en barrièrevrije woonomgeving. Iedere inwoner van de gemeente Woudenberg kan straks gebruik maken van de diensten, die in deze woon-zorgzône worden aangeboden.

De inrichting van het Schansterrein
Op De Schans zullen naar verwachting huur- en koopappartementen, penthouses en grondgeboden woningen worden gebouwd, die levensloopbestendig zijn en daarmee aan het Woonkeur voldoen. Verder is op De Schans een multifunctioneel gebouw gepland, waarin een activiteitencentrum, een coördinatiepunt, een klein medisch centrum en het nieuwe kantoor voor de woningbouwvereniging worden gerealiseerd. De Stichting Thuiszorg Eemland moet ook een plekje in dit multifunctionele gebouw krijgen. Alle voorzieningen vormen in de plannen een samenhangend geheel.

Het streven is erop gericht om in het activiteitencentrum multifunctionele ruimten te reserveren voor de Stichting Welzijn Ouderen, de ouderenbonden, het maatschappelijk werk, het consultatiebureau en de thuiszorg. In het medisch centrum krijgen naar verwachting een huisartsen-, tandartsen- en fysiotherapiepraktijk hun onderkomen. Ook kan vanuit het medisch centrum zorg worden geleverd aan de bewoners in de nabije omgeving.

Zorgloket en kantoor Woningbouwvereniging
In het multifunctionele gebouw komt ook het Zorgloket van de gemeente en het kantoor van de woningbouwvereniging. De gemeente en de woningbouwvereniging streven ernaar om de met elkaar samenhangende diensten en informatie over het brede terrein van zorg, welzijn en wonen in één loket te integreren, zodat alle inwoners van Woudenberg klantvriendelijk en klantgericht kunnen worden geholpen.

Het woonprogramma van De Schans
In de eerder ontwikkelde planvisie is aangegeven, dat in het Schansgebied een duidelijke mix van wonen moet worden gerealiseerd. Speciale aandacht wordt gevraagd voor de doelgroep senioren (55^+). Deze mix ontstaat door woningen zowel in de sociale als in de vrije sector, en zowel in het huur- als in het koopsegment te realiseren. De bepaling van de verdeling in de diverse categorieën is afgeleid uit de huidige en toekomstige vraag uit de markt.

Daarnaast is het van belang dat de te bouwen woningen een aanvulling zijn op de reeds aanwezige woningvoorraad in Woudenberg.

De senioren van nu en morgen hebben meer behoefte aan comfort en service en zullen op dit gebied geen afwachtende houding aannemen. De oudere is zelfstandig, onafhankelijk en ondernemend. Voor senioren geldt dat diversiteit en keuzemogelijkheden voorwaarden zijn. Dit betekent voor de één veel ruimte voor nieuwe hobbys, voor de ander voldoende ruimte om zolang mogelijk in de eigen woning te kunnen blijven wonen ook wanneer behoefte bestaat aan zorgverlening. Niet zozeer de beperkingen van het ouder worden zijn het uitgangspunt, maar vooral de (nieuwe) mogelijkheden. Hierdoor ontstaat de behoefte aan een extra kamer voor het uitoefenen van een hobby en/of een extra logeerkamer voor de kleinkinderen of (tijdelijk) zorgverlener. De ruimte en het comfort van de elementaire vertrekken in de woning (zoals woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer) dienen aan te sluiten bij het hogere eisenpakket van de huidige en toekomstige woonconsument.

De rapportage van de woningmarktanalyse uit 2000 geeft onderstaande vermelding van de woningbehoefte in Woudenberg:

Uit de kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de woningvraag en het doorstroomaanbod, dat door verhuizingen in de bestaande voorraad beschikbaar komt, blijkt dat:

- doorstromers in de leeftijdscategorie 35 tot 65 jaar met name op zoek zijn naar grotere eengezinswoningen in de dure koopprijsklasse, bij voorkeur in het centrum;

- ouderen vooral behoefte hebben aan woningen met drie slaapkamers in het goedkope en middeldure huursegment en met name de dure koopprijsklasse in het centrum.

Aanknopingspunten voor het vaststellen van de onderverdeling in het bouwprogramma zijn naast bovengenoemde maatschappelijke ontwikkeling (meer ruimte) ook de cijfers uit de woningmarktanalyse van de gemeente Woudenberg uit 2000 en die van woningbouw-vereniging De Vooruitgang uit 1998.

Aanknopingspunt voor het te bouwen type woningen is gerelateerd aan de mogelijkheid van het zonder beperkingen kunnen verlenen van zorg in de woningen. In het beleidsplan van De Vooruitgang is als doelstelling opgenomen dat de te bouwen woningen moeten voldoen aan het Woonkeur. Uitvoeringtechnisch is dit het beste te verwezenlijken in een gelijkvloerse woning. Het ligt derhalve voor de hand dat het grootste gedeelte van het woonprogramma (2/3) uit appartementen zal bestaan. Voor wat betreft de grondgebonden woningen geldt dat een deel uitgevoerd wordt als levensloopbestendige woning. Het andere deel heeft in verband met de grootte van de kavel de mogelijkheid om later een slaapkamer en badkamer op de begane grond te realiseren. Daardoor zijn ook déze woningen levensloopbestendig. Deze laatste keuze houdt verband met het realiseren van woningen in de verschillende prijsklassen.

Uitgaande van het hierboven genoemde is het woonprogramma als volgt samengesteld:

66 appartementen

48 sociale huur (middelduur huursegment)

12 vrije sector koop (middelduur/duur koopsegement)

6 penthouses vrije sector koop (duur koopsegment)

31-38 grondgebonden woningen*

(middelduur/duur koopsegment)


* Met name het aantal woningen in deze laatste categorie zal afhangen van de nadere invulling van het stedenbouwkundig concept in relatie tot de verdere uitwerking van de financiële haalbaarheid.

Informatie
De gemeente en de woningbouwvereniging organiseren op donderdag 13 februari 2003 een algemene informatieavond over de plannen. De bijeenkomst wordt gehouden in Partycentrum Schimmel aan de Stationsweg Oost 243 en begint om 20.00 uur. Daarnaast zijn de plannen op internet te raadplegen: www.woudenberg.net en www.devooruitgang.nl.

In het informatiecentrum van het gemeentehuis ligt een informatiemap met tekeningen ter inzage.