Gemeente 's-Hertogenbosch

13-02-2003

Windenergie stap dichterbij

Het college stemt in met het voorontwerpbestemmingsplan ¿Treurenburg windturbinelocatie¿. Daarmee is windenergie in 's-Hertogenbosch een stap dichterbij gekomen. Het voorontwerpbestemmingsplan geeft het juridische en planologische kader aan waarbinnen de bouw van een windturbine gerealiseerd kan worden. Het plan wordt ter advisering voorgelegd aan de commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen en Beheer.

Windturbine
Om een windturbine te kunnen plaatsen, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Met de voorgestelde bestemmingsplanwijziging wordt het mogelijk om ten zuiden van het nieuwe bedrijventerrein Maaspoort West (voorheen Treurenburg) een windmolen te plaatsen waarmee stroom wordt opgewekt (windturbine). De turbine levert voor 1650 huishoudens stroom op en wordt honderd meter hoog.

Locatie
Voorgesteld wordt om de windturbine te plaatsen bij de kruising van de A59 en de spoorlijn naar Utrecht. Daar staat de turbine op ruime afstand van het spoor en de snelweg en voldoet daarmee aan de wettelijke veiligheidseisen. Het geluid dat de windmolen maakt, is veel minder dan de wettelijk toegestane hoeveelheid lawaai. Daarbij speelt mee dat de windmolen op een plaats komt waar toch al veel geluid is: temidden van spoor, snelweg en bedrijventerrein.

Klimaatverandering
Het plaatsen van een windturbine gebeurt niet zomaar. Door de verbranding van gas, olie en kolen verandert het klimaat. Daardoor is er bijvoorbeeld, ook in Nederland, steeds meer wateroverlast. Nederland heeft zich volgens de afspraken die in Kyoto zijn gemaakt, samen met andere landen, verplicht om iets te doen tegen die klimaatverandering. Gemeenten geven voor een belangrijk deel uitvoering aan dat klimaatbeleid. In het Milieubeleidsplan heeft de gemeente 's-Hertogenbosch als doelstelling gesteld in 2010 vijf procent van het energieverbruik van de stad duurzaam op te wekken. In 2020 moet dat tien procent zijn. Windenergie is nodig om die doelstellingen te halen.

Het voorontwerpbestemmingsplan ligt na behandeling in de commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen en Beheer vier weken ter inzage. Tevens wordt er een inspraakbijeenkomst georganiseerd.