Gemeente 's-Hertogenbosch

13-02-2003

Nieuwe toegangsregels vrachtverkeer binnenstad

Het college wil dat de Bossche binnenstad per 1 mei aanstaande nog alleen toegankelijk is voor vrachtwagens met een maximale lengte van tien meter. Een in november 2001 genomen besluit van de gemeenteraad wordt dan daadwerkelijk van kracht. Voornaamste reden hiervoor is de gewenste verbetering van de leefbaarheid van de binnenstad. Het winkelende publiek en bewoners ondervinden veel hinder van grote vrachtwagens. Ook wil het college met deze regeling de schade aan straatmeubilair, bestrating en panden beperken.

De nieuwe toegangsregels zijn een praktische uitwerking van een in november 2001 genomen gemeenteraadsbesluit om de lengte van vrachtverkeer in de Bossche binnenstad te beperken tot tien meter en een erkenningsregeling voor efficiënte distributeurs in te voeren. Dit raadsbesluit kwam tot stand na overleg tussen de gemeente en winkeliers, vervoerbedrijven, het centrummanagement en de horeca. De uitwerking bestaat uit twee elementen: een verkeersbesluit met ontheffingsregeling en een erkenningsregeling.

Verkeersbesluit
Het verkeersbesluit zal via verkeersborden aan de randen van de binnenstad zichtbaar worden gemaakt. Vervoerders en in de binnenstad gevestigde bedrijven, die momenteel met materieel langer dan tien meter rijden en geen mogelijkheid zien om dit materieel op korte termijn te vervangen, kunnen eenmalig een ontheffing voor de lengtebeperking aanvragen voor de duur van twee jaar. Daarna is geen verlenging meer mogelijk. Ook incidenteel verkeer, bijvoorbeeld ten behoeve van evenementen, verbouwingen of verhuizingen, kan een ontheffing krijgen. Voor het Theater aan de Parade blijft bevoorrading met groot materieel mogelijk.

Erkenningsregeling
Via de erkenningsregeling kan een distributiebedrijf de gehele dag toegang krijgen tot het verkeersluwe deel van de binnenstad, als het bedrijf per rit minimaal twintig adressen bevoorraadt en dagelijks meer dan zestig adressen aandoet. De doelstelling hiervan is om zo veel mogelijk zendingen via zo weinig mogelijk voertuigen te laten vervoeren. Door enkele, gespecialiseerde bedrijven een erkenning te geven als stadsdistributeur, kunnen zij steeds efficiënter gaan rijden en dienen als alternatief voor zendingen die - ofwel als gevolg van de venstertijden, ofwel van de in te voeren lengtebeperking - niet meer rechtstreeks de binnenstad in kunnen.

Venstertijden
Voor het overige blijven de huidige toegangsregels en ontheffingen voor de Bossche binnenstad gehandhaafd: er is toegang voor alle verkeer, met uitzondering van het verkeersluwe gebied. Dit gebied is buiten de zogenaamde venstertijden afgesloten door middel van beweegbare zuilen of piramides. De venstertijden voor bevoorrading zijn tussen 7.00 en 12.00 uur en aansluitend op de openingstijden van de winkels tussen 18.00 en 20.00 uur, op koopavond tussen 21.00 en 22.00 uur.

Procedure
Het voornemen voor de invoering van de nieuwe toegangsregels doorloopt een vaste procedure. Op 16 februari 2003 wordt het voornemen in de Bossche Omroep gepubliceerd, waarna de nieuwe regels voor iedereen ter inzage liggen, vanaf maandag 17 februari tot 3 maart 2003 bij het Informatiecentrum en in het voormalige gemeentehuis van Rosmalen aan de Hoff van Hollantlaan. Belanghebbenden kunnen binnen deze periode hun bedenkingen kenbaar maken. Na afweging van de bedenkingen volgt publicatie van de definitieve regeling en bestaat de mogelijkheid om bezwaar te maken. Afhankelijk van de reacties kan de regeling op zijn vroegst 1 mei 2003 van kracht worden.