Gemeente Den Haag

2003-02-11: Brandweer verscherpt controle en handhaving in Den Haag


---

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met een verscherpt controle- en handhavingsbeleid van de Haagse Brandweer. Jaarlijks zal het beleid geëvalueerd worden om verdergaande sturing en prioriteitsstelling in de handhaving te realiseren.

In het beleidsakkoord voor de periode 2002-2006 heeft het college van burgemeester en wethouders als speerpunt opgenomen dat regels meer en beter gehandhaafd dienen te worden. Burgers en bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de naleving van wetten en voorschriften. Indien zij zich niet aan de wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid houden, treedt de Brandweer handhavend op.

In het beleid is nadrukkelijk gekozen voor het benadrukken van de verantwoordelijkheid van de exploitant voor het voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften. Indien een overtreding geconstateerd wordt en binnen de gestelde termijn niet door de exploitant ongedaan wordt gemaakt, volgt een juridische procedure. De zwaarte van de juridische procedure zal afhankelijk zijn van de zwaarte van de overtreding in relatie tot veiligheid. Als algemeen criterium geldt dat de mogelijkheid voor mensen om zichzelf direct in veiligheid te brengen, bepalend is voor de juridische stappen die het gemeentebestuur onderneemt.

Een van de belangrijkste voorschriften waaraan exploitanten moeten voldoen is artikel 6.1.1 van de Bouwverordening Den Haag. In dit artikel is opgenomen dat panden waarin meer dan vijftig personen tegelijk aanwezig zijn, moeten beschikken over een vergunning voor het gebruik. Aan een gebruiksvergunning worden brandveiligheidseisen gesteld. In opdracht van de Brandweer is onderzoek gedaan naar het aantal vergunningplichtige panden in Den Haag. Uit dit onderzoek blijkt dat een groot deel van de panden in Den Haag niet beschikt over een gebruiksvergunning en dus in strijd met de Bouwverordening handelt. De komende jaren zal de Brandweer zich inzetten voor het vergunnen van deze panden. Tevens zullen vergunde panden regelmatig gecontroleerd worden om de veiligheid in de stad te waarborgen.

last update: 13-2-2003 8:42:57 ;pag.: 18542; auteur: 616;cat.: