Provincie Zuid-Holland

Persbericht

12-02-2003
Provincie pakt knelpunten grondverwerving aan
EUR 15 miljoen voorfinanciering voor 'groen' in 2003

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben besloten de grondaankopen die normaliter door het ministerie van LNV in 2003 zouden worden gefinancierd zelf voor te financieren. Het gaat om een bedrag van maximaal EUR 15 miljoen. Mede na gedachtewisselingen met Provinciale Staten en na een aantal moties komen GS tot dit besluit. Als gevolg van de financiële problematiek bij LNV is er bij dit ministerie geen geld voor grondaankopen in 2003. Gedeputeerde Van der Sar: 'GS willen dat de bestaande afspraken worden nagekomen en afgebroken onderhandelingen weer worden heropend. De ambities ten aanzien van het provinciale groenbeleid moeten zo veel mogelijk gerealiseerd worden en we willen een betrouwbare overheid zijn'. De provincie gaat ervan uit dat de biedingenstop van LNV voor heel 2003 zal gelden, aangenomen wordt dat de situatie in 2004 weer normaal zal zijn.

Uit het oogpunt van geloofwaardigheid en om een betrouwbare overheid te zijn wil de provincie de eerder aangegane harde verplichtingen nakomen. Het gaat dan om getekende koopovereenkomsten, koopplichtgevallen en onteigeningen. Ook zijn er in bepaalde gevallen verwachtingen gewekt, waar bestuurlijk gezien niet aan voorbij gegaan kan worden. De in 2003 aangekochte gronden worden in beginsel eigendom van de provincie Zuid-Holland. Dienst Landelijk Gebied zal optreden als bemiddelaar.

Het gaat bij de voorfinanciering om de knelpunten die voor het hele beleidsveld groen gelden. Er ligt dus niet alleen een focus op de verplichtingen en afgebroken onderhandelingen voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In totaal gaat het om 44 harde verplichtingen en 21 afgebroken onderhandelingen.

De provincie gaat ervan uit dat LNV vanaf 2004 de voorfinanciering terug zal gaan betalen in gelijke termijnen van EUR 2,5 miljoen per jaar.