OPTA

OPTA,
afdeling Eindverbruikersmarkt
t.a.v. de heer drs. F.W. van Berkel
Postbus 90420
2509 LK DEN HAAG

Datum 17 januari 2003
Kenmerk 030019/PB
Bijlage(n) -
Onderwerp Consultatie "Brieven/Drukwerk"

Geachte heer van Berkel,

Hartelijk dank voor de gelegenheid die u ons biedt een bijdrage te leveren aan de discussie of een document als brief dan wel drukwerk moet worden gekwalificeerd.

MailMerge is actief in de postmarkt sedert de inwerkingtreding van de nieuwe Postwet in 2000 en bezorgt wekelijks tussen de 300.000 en 900.000 geadresseerde en ongeadresseerde drukwerken en postpakketten op alle postbuslocatie in Nederland.

De Postwet heeft nog onvoldoende geleid tot meer concurrentie in de postmarkt omdat drempels voor nieuwe spelers te hoog blijken. Een belangrijke drempel is dat TPG haar infrastructuur nog onvoldoende ter beschikking stelt aan de nieuwe marktpartijen. De belangrijkste drempel vormt echter de exclusieve concessie voor het vervoer van brieven die niet meer wegen dan 100 gram. MailMerge pleit voor een onmiddellijke opheffing van de concessie zodat de concurrentie een betere kans krijgt.

MailMerge neemt met instemming kennis van het feit dat OPTA de door de Belastingdienst ter invulling verstuurde aangiftebiljetten als drukwerk in de zin van de Postwet aanmerkt. Hoewel wij de logica van het OPTA oordeel de verkiezingen oproepingskaarten niet als drukwerk te beschouwen begrijpen, betreuren wij de implicaties ervan. Het is treurig te moeten constateren dat anno 2003 een dergelijke definitie kwestie speelt en de overheid ervan weerhoudt een vrije keuze tussen postbedrijven te maken.

Hoogachtend,
MAILMERGE NEDERLAND B.V.

P.J. Buis
Algemeen Directeur