Socialistische Partij

Demonstratiekoorts krijgt vat op Nederland

13-02-2003 * De demonstratie van aanstaande zaterdag tegen een aanval op Irak lijkt een enorm succes te worden. In de volle breedte van de samenleving stijgt de verontwaardiging over de oorlogszuchtige taal van Bush, Blair en Balkenende. Evenredig aan de ergernis stijgt inmiddels ook de demonstratiekoorts. Ook duizenden SP'ers uit het hele land komen naar de Dam. Jan Marijnissen roept iedereen op om ook te komen betogen.

Niet in mijn naam! Het Algemeen Dagblad van donderdag berichtte uitgebreid over het rap stijgende animo om zaterdag mee te lopen in de massademonstratie in Amsterdam. Mensen die doorgaans moeilijk te bewegen zijn om te demonstreren, voelen dat het nu het juiste moment is om de stem te verheffen.

Tientallen SP-afgevaardigden, van deelraadsleden tot alle Kamerleden en Senatoren, zullen meelopen, evenals vertegenwoordigers van GroenLinks. Beide partijen maken deel uit van het organiserend Platform tegen de nieuwe oorlog. Van de PvdA zullen aanzienlijk minder prominenten meelopen. Deze partij staat nog in een spagaat: enerzijds wil het ter linkerzijde niemand verliezen, anderzijds wil het met het CDA regeren, dat nog altijd blind achter Bush aanloopt.

SP-voorzitter Jan Marijnissen: Ik wil iedereen die vrede een kans wil geven, iedereen die geen oorlog wil, oproepen om zaterdag zijn of haar stem te verheffen. De weerstand in de samenleving tegen de oorlogszuchtige houding van de VS en haar bondgenoten is enorm. Dat wordt helaas niet zichtbaar in de Nederlandse politiek. Het is absoluut noodzakelijk om onze regering, maar ook de coalitiepartners in spé, onder druk te zetten. Een grote opkomst zal daar zeker aan bijdragen. Kom dus alsjeblieft ook en neem je vrienden en familie mee!

Duizenden demonstranten maken gebruik van de gelegenheid om met speciale bussen naar de hoofdstad te reizen. Vanuit meer dan dertig gemeenten in heel het land brengen vele tientallen bussen actievoerders tegen gereduceerd tarief naar de Dam. Ook de treinen naar Amsterdam zullen zaterdag goed gevuld zijn. Mensen die geïnteresseerd zijn om ook met de bus te komen, kunnen nog altijd contact opnemen met de lokale vertegenwoordiging van het Platform voor informatie of om zich in te schrijven: zie de link onder dit bericht.

In het SBS-programma 'Stem van Nederland' maakte Maurice de Hond deze week bekend dat volgens een recente peiling bijna de helft van de Nederlanders Amerika een grotere bedreiging voor de wereldvrede vormt dan Irak en Noord-Korea. In een soortgelijke peiling gaf 83% van de lezers van het internationale Amerikaanse tijdschrift Time aan hetzelfde te denken. Behalve veel gewone burgers roepen ook steeds meer prominente Nederlanders op tot een ander Irak-beleid. Velen van hen zullen de komende dagen middels krantenadvertenties oproepen om mee te demonstreren.