Gemeente Amsterdam

Naar menu

Nieuws uit B&W van 11 februari 2003 12 Februari 2003 - Johanneke Helmers

Besluiten van het College van burgemeester en wethouders, en voorstellen aan de gemeenteraad van dinsdag 11 februari 2003


* Discussie over visie op kunst en cultuur in Amsterdam geopend (al eerder op 3 februari gepubliceerd)

ANDERE A-BESLUITEN (genomen op basis van stukken en discussies)

Gemeentesecretaris

Het college heeft ingestemd met het voorstel om de Haagse contacten te versterken en het interne Haagse netwerk binnen Amsterdam onder andere te ondersteunen door het organiseren van netwerkbijeenkomsten. Halfjaarlijks wordt een shortlist vastgesteld met de inspanningsverplichting van het college en de Amsterdamse dienst- en projectdirecteuren om bij relevante contacten deze shortlist-onderwerpen te belichten. Binnenkort wordt een bestuursadviseur Haagse contacten aangesteld, die primair verantwoordelijk is voor wederzijdse informatieverstrekking, ondersteuning van het interne Haagse netwerk en het opstellen en uitzetten van de shortlist. Het besluit wordt ter kennisgeving naar de leden van de Raadscommissie Financiën gestuurd.

Personeel en Organisatie

Het college stemt in met het onderhandelingsakkoord over de afbouw van de WSBZ (dienst der Was- Schoonmaak- Bad en Zweminrichtingen), de schoonmaakdienst voor het stadhuis. Op 5 februari is er tussen de bonden en de gemeente een technisch onderhandelingsakkoord bereikt over de afbouw van de WSBZ. Dit akkoord past binnen het door het college vastgestelde mandaat en de totale kosten van het akkoord zijn lager dan de in het mandaat aangegeven ruimte. De portefeuillehouder Personeel en Organisatie zal binnenkort het akkoord ondertekenen. Het akkoord is afgestemd met Concern Financiën en wordt op 19 februari behandeld in de vergadering van de Raadscommissie Milieu, Openbare Ruimte en Groen, Sport en Recreatie en Bedrijven.

Financiën

Het college heeft kennis genomen van de rekeningrapportage stadsdeelfinanciën 2001. De informatie in deze rapportage is gebaseerd op de jaarrekeningen over 2001 en de accountantsverslagen over 2001 van de stadsdelen. Er wordt in deze en toekomstige rapportages een zwaarder accent gelegd op de jaarrekeningen. Inhoudelijk zijn de volgende punten van belang:

* Alle stadsdelen bevinden zich formeel in toezichtfase 0. Dat houdt in dat er sprake is van reguliere informatie-uitwisseling.


* Het ambtelijk contact bij de stadsdelen Zeeburg en Bos en Lommer is geïntensiveerd, omdat de financiële positie van beide stadsdelen sinds de vorige rapportage niet verbeterd is.


* Bij de financiële positie in 2001 is geconstateerd dat de totale reserves bijna met 10% zijn gestegen tot 395 miljoen euro.


* Uit onderzoek naar de achtergronden voor de stijgingen van de onderwijsreserves en voorzieningen in de afgelopen jaren (in 2001:
+8% tot 63,6 miljoen euro) blijkt dat deze een gevolg zijn van: personele capaciteit, verplichte reserveringen, geoormerkte rijksmiddelen, reserveringen in verband met materiële en financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs.

De rekeningrapportage zal op 3 april in de raadscommissie worden besproken en ter kennis worden gebracht van de stadsdelen, de Rekeningencommissie, de Raad voor de Stadsdeelfinanciën en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Het college heeft ingestemd met de uitvoering van de motie over de bevoorschottingsregeling ondernemers in verband met schade door de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Op grond van deze regeling kunnen ondernemers die door de aanleg van de Noord/Zuidlijn in acute financiële problemen dreigen te komen via Crediam een krediet ontvangen ter overbrugging van deze periode. De afhandeling van hun verzoek om schadevergoeding kan op grond van de Verordening Nadeelcompensatie en Planschade niet binnen korte termijn plaatsvinden.

Economische Zaken

Het college heeft ingestemd met de notitie Evaluatie hotelbeleid 1999-2003 en inzet hotelbeleid vanaf 2003. Het huidige hotelbeleid wordt voorgezet. Dit houdt in dat het beleid gericht blijft op een aanzienlijke uitbreiding van de hotelcapaciteit. Op korte termijn zijn enkele duizenden kamers nodig om de nog altijd bestaande krapte (81% bezettingsgraad 2001) te laten afnemen. Daarbij is spreiding over de stad van belang. Voor de binnenstad wordt een quotum van 600 kamers geadviseerd en het hotelconcentratiegebied in de binnenstad en hotelontwikkeling daar buiten wordt gestimuleerd. Er moeten randvoorwaarden worden gecreëerd om het budgetsegment in het totale hotelaanbod te laten meegroeien. De huidige situatie is dat het budgetsegment (0,1 en 2 sterren) in het totale aanbod een steeds kleiner aandeel inneemt, terwijl deze hotels belangrijk zijn voor het behoud van de aantrekkelijkheid van Amsterdam als toeristenstad, omdat het niet alleen gaat om jeugdhotels, maar ook om hotels waarvan de gemiddelde toerist gebruik maakt.

Milieu

Het college heeft kennis genomen van het onderzoeksrapport Vergroening Onroerende Zaakbelasting (OZB) getiteld Fiscaal stimuleren van duurzaamheid in bestaande woningbouw. In het rapport staan de mogelijkheden die zijn verkend om de gemeentelijke OZB te vergroenen. Dit is een van de speerpunten van het milieubeleidsplan Amsterdam 2000-2003 dat niet de gemeentelijke OZB, maar de Rijks-Overdrachtbelasting het geëigende instrument zou kunnen zijn voor het vergroenen van de belasting. Wethouder Maij van Milieu heeft in een aanbiedingsbrief aan de demissionaire staatssecretaris van Financiën, de heer Van Eijck, aangegeven dat een vervolg op dit verkennende onderzoek dan ook op Rijksniveau moet zijn. De wethouder heeft verder in een aanbiedingsbrief aan de demissionaire staatssecretaris van Milieubeheer, de heer Van Geel, de suggestie gedaan om een effectmeting te laten doen, bijvoorbeeld door het RIVM, of het fiscaal stimuleren van duurzaamheid in bestaande woningbouw praktisch mogelijk is en of dit een stimulerend effect heeft op het lokale klimaatbeleid.

Grondzaken

Het college heeft ingestemd met de grondexploitatiebegroting hoek Ceintuurbaan-Tweede Sweelinckstraat-Sint Willibrordusstraat in het stadsdeel Amsterdam Oud Zuid. Het stadsdeel heeft een krediet van EUR 4.846.000 vastgesteld. Het tekort in de grondexploitatiebegroting van EUR 1.044.000 wordt verrekend met het Stadsvernieuwingsfonds.

Het college heeft de directeur Ontwikkelingsbedrijf gemachtigd om het ontgraven van de watergangen op het Haveneiland West op IJburg meervoudig onderhands aan te besteden. Het college wijkt hierbij af van de standaard openbare aanbestedingen, omdat de nieuwbouwwoningen op het eiland last hebben van wateroverlast.

Ruimtelijke Ordening

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om, vooruitlopend op de herziening van het bestemmingsplan Riekerpolder, een voorbereidingsbesluit te nemen over een kavel waarvoor een bouwplan is ingediend. De kavel ligt ten noorden van het huidige Nissan-gebouw, ten westen van de Johan Huizingalaan en ten zuiden van de David Ricardostraat. De herziening van het ontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting in mei of juni 2003 ter inzage worden gelegd. Behandeling in de raadscommissie is op 12 maart en in de gemeenteraad op 26 maart.

Noord/Zuidlijn

Het college heeft kennis genomen van het 4e kwartaalverslag 2002 van de Noord/Zuidlijn. Op 9 oktober 2002 heeft de gemeenteraad een positief besluit genomen over de aanleg van de Noord/Zuidlijn. In november 2002 zijn de contracten met de meeste aannemers getekend en begin januari is begonnen met de uitvoering van het project. Op 4 december 2002 heeft de gemeenteraad het besluit genomen om een krediet te verlenen voor de uitvoering van de auto-onderdoorgang aan de De Ruijterkade en het Busstation CS. Het kwartaalverslag wordt ter kennisgeving naar de leden van de raadscommissie gestuurd voor de vergadering van 19 maart.

B-besluiten

(routinematig; geen stukken)

Personeel en Organisatie


* Twee brieven over bezwaar.

Juridische Zaken


* Advies over bezwaarschrift.

Sociale Zaken


* Beschikking op bezwaarschrift.


* Besluit over verhaal op grond van art. 102 lid 2 van de Algemene Bijstandswet.

Werkgelegenheid


* Besluit over beschikking.


* Besluit over Sociale Dienst-vestiging.

Jeugdzaken


* Besluit over subsidiëring.

Milieu/Volkshuisvesting


* Besluit over mandaatbesluit.

Sport


* Besluit over waarderingssubsidie.

Volkshuisvesting


* Besluit over (her)benoeming.

Zorg


* Besluit over subsidie.

© Gemeente Amsterdam