Gemeente Amsterdam

Jongeren weten wel raad met 750.000 euro van Oudkerk 13 Februari 2003 -
JAA!, Jongeren Actief voor Amsterdam, presenteerde onlangs aan wethouder Rob Oudkerk de uitkomst van een peiling onder jongeren. Oudkerk stelde 750.000 euro beschikbaar voor leuke en spannende dingen voor jongeren in Amsterdam. JAA! organiseerde daarop een digitaal jongerenreferendum. Ruim 2000 Amsterdamse jongeren hebben de afgelopen maand een stem uitgebracht op plannen ter verbetering van hun vrijetijdsbesteding en huisvesting. De presentatie vond plaats bij de half pipe op het Museumplein. In de rechterbalk vindt u de uitslag.

Reactie op oproep Oudkerk

Jong card
JAA!, Jongeren Actief voor Amsterdam, nam het initiatief voor het referendum na de oproep van wethouder Rob Oudkerk om te komen met concrete voorstellen voor leuke en spannende dingen voor jongeren in Amsterdam. Oudkerk stelde hiervoor 750.000,- beschikbaar. Samen met 100 vrijwilligers bedacht JAA! realistische plannen en nodigde Amsterdamse jongeren uit daarvan een favoriet aan te wijzen. JAA! wil hiermee bewijzen dat jongeren een mening hebben over politiek, mits de onderwerpen hen echt raken.

2000 Jongeren laten van zich horen

Via de website van JAA!, www.jongamsterdam.nl, en door JAA! verspreide stemformulieren zijn de meningen van ruim 2000 Amsterdamse jongeren verzameld. Ze konden elk twee keer een stem uitbrengen: op een plan voor huisvesting en op een plan voor vrijetijdsbesteding van jongeren.

Voor vrijetijdsbesteding zijn de volgende vijf plannen bedacht: 1. Cool Kast: dé plek waar jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen chillen;
2. Amsterdance: twee keer per maand een exclusieve avond voor jongeren in een populaire Amsterdamse discotheek; 3. Talent Factory: een plek in Amsterdam waar jonge talenten zich verder kunnen ontwikkelen;
4. This is your show: een tv-programma voor jongeren op AT5; 5. YoungCard: een echte Amsterdamse kortingspas voor jongeren.

JAA! verzamelde de volgende acht oplossingen voor het huisvestingsprobleem van jongeren:
1. Leegstaande kantoorpanden: verbouw een deel hiervan tot jongerenwoning;
2. Gebruiken oude panden;
3. Verplaatsbare bungalows;
4. Bevorderen doorstroom;
5. Barakken op universiteitscampus;
6. Wonen op het water: meer woonschepen;
7. Boven winkels wonen: benutten lege etages boven winkels; 8. Op kamers bij iemand met een uitkering: versoepeling wetgeving.

Wat is JAA!

JAA! is een groep jongeren van 12 tot 22 jaar die aan de Amsterdamse gemeente wil laten zien waar Amsterdamse jongeren zich mee bezighouden. JAA! heeft de volgende speerpunten: huisvesting en vrije tijd, buurtgevoel, veiligheid en groen. Deze presentatie richt zich op de eerste twee themas. JAA! is een onafhankelijk adviesorgaan en wordt gefinancierd door Dienst Welzijn Amsterdam.

© Gemeente Amsterdam