Ingezonden persbericht

INTEL INTRODUCEERT DRAADLOOS-INTERNET-OP-EEN-CHIP VOOR MOBIELE TELEFOON

Kontich, 13 februari 2003 - Intel heeft een nieuwe processor geïntroduceerd, die gebruik maakt van haar 'draadloos-internet-op-een-chip'-technologie. De sterk geïntegreerde microprocessor is de eerste die de belangrijke onderdelen van een mobiele telefoon en een handheld-computer samenbrengt op één stuk silicium. Dat leidt tot meer functionaliteit, langere levensduur van de batterij en toestellen met vernieuwende ontwerpen.

Met de nieuwe technologie zijn de Intel-onderzoekers erin geslaagd de technische problemen op te lossen, die spelen bij de verschillende productietechnieken voor processors, flash-geheugen en communicatieapparatuur. De nieuwe 'draadloos-internet-op-een-chip'-technologie is in staat om, op basis van de .13 micron procestechnologie van Intel, in één proces alle componenten op een chip te plaatsen.

"Intel is er als eerste in geslaagd om communicatie, rekenkracht en geheugenfuncties in één chip samen te brengen. Daardoor zullen gebruikers van mobiele telefoons kunnen beschikken over apparatuur met betere prestaties en meer keuzemogelijkheden", zegt Hans Geyer, Vice-President en General Manager van de Intel PCA Components Group. "De halfgeleiderindustrie is vanaf de start nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van draadloze communicatietechnologie en maakte de evolutie mogelijk van de eerste, omvangrijke draagbare toestellen van tien jaar geleden tot de superslanke ontwerpen van vandaag. Nu de industrie de overstap maakt van "alleen-spraak" naar geavanceerde apparatuur voor spraak en data, is een krachtige combinatie van verwerking, geheugen en communicatie nodig."

Huidige mobiele telefoons die voorzien zijn van geïntegreerde camera's, kleurenschermen en spelletjes, bestaan uit verschillende componenten. Het zijn de meest geavanceerde maar tevens de duurste mobiele telefoons op de markt. De geschiedenis heeft uitgewezen dat het combineren van meer mogelijkheden op één chip de functionaliteit van een apparaat doet toenemen, terwijl de productiekosten dalen. Door verschillende functies te combineren door middel van siliciumintegratie heeft Intel een processor ontwikkeld, die betere prestaties levert, minder stroom verbruikt en een hogere betrouwbaarheid biedt.

De Intel® PXA800F-processor is een krachtige 312 MHz-processor die gebaseerd is op de Intel XScale-technologie. De chip is voorzien van 4 megabytes aan Intel® On-Chip Flash-geheugen en 512 kilobytes SRAM. De PXA800F omvat daarnaast een 104 MHz signaalprocessor die de Intel® MicroSignal-architectuur gebruikt. Deze processor beschikt over 512 kilobytes aan geïntegreerd On-Chip Flash-geheugen en 64 kilobytes SRAM. Zo ontstaat een compleet systeem op een enkele chip voor geavanceerde GSM/GPRS-netwerken. De nieuwe processor is een sleutelonderdeel van de Intel® Personal Internet Client Architecture, een blauwdruk voor het ontwerpen van draadloze communicatieapparatuur voor spraak en data.

De toename van mobiele content en de opkomst van wereldwijde standaarden voor draadloze communicatie stimuleren de ontwikkeling van nieuwe generatie apparatuur voor spraak- en datacommunicatie. Om producenten van mobiele telefoons te helpen bij de snelle ontwikkeling van toestellen, applicaties en diensten, biedt Intel meer dan een processor. Intel heeft samengewerkt met de bedrijven TTPCom Ltd, Emertec, Elektrobit, ADI, RF Micro Devices, Inc, Dialog en Jamdat voor het bieden van een compleet communicatiesysteem ter ondersteuning van de PXA800F-processor. Dit platform biedt de benodigde software- en hardwarecomponenten voor de snelle productie van GSM/GPRS-handsets.

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

Voor digitaal fotomateriaal kunt u contact opnemen met Caroline de Zoeten van Lammers van Toorenburg Benelux PR op tel: 030 6565 070 of per mail via caroline@lvtpr.nl

Voor verdere informatie:
Intel Corporation
Kristof Sehmke
Tel.: +32 (0)3 450 0913
E-mail: Kristof.Sehmke@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Caroline de Zoeten
Tel.: +31 (0)30 656 5070
E-mail: caroline@lvtpr.nl

Intel, Intel StrataFlash and XScale are trademarks or registrated trademarks of Intel Corporation or its subsidiaries in the United States and other countries. Other names and brands may be claimed as the property of others.