ABVAKABO FNV

Begrotingstekort te lijf met investeringen in onderwijs

Zoetermeer, 13 februari 2003

Het begrotingstekort kan worden bestreden door in het onderwijs te investeren. Dat heeft ABVAKABO FNV vandaag in een open brief aan de informateurs geschreven. Bestedingen in het onderwijs en onderzoek worden zodanig terugverdiend, dat investeringen in 2003 een positief resultaat binnen enkele jaren laten zien.

De volle klassen en het lerarentekort hebben de aandacht van de politiek inmiddels wel getrokken. Nog wordt voor deze sectoren te weinig geld uitgetrokken, aldus de bond. 'Maar hogescholen en universiteiten zijn minder kinky voor politici, dus daar hoor ik niks over', zegt Arno Lammeretz, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV. Juist op het hoger onderwijs en de onderzoeksinstituten is echter in de afgelopen jaren fors bezuinigd. Deze motor van onze kenniseconomie heeft nu een impuls nodig.
De universiteiten hebben vandaag uitgeroepen tot 'publieksdag', om het maatschappelijk belang van hun activiteiten aan te geven. 'Het is natuurlijk een gotspe dat universitair personeel zo hard moet roepen om hun belangrijke rol duidelijk te maken', zegt Lammeretz.

In de open brief aan Donner en Leijnse, zelf voorzitter van de HBO-Raad, geeft ABVAKABO FNV een helder beeld van de samenhang van de verschillende kolommen in het onderwijsveld. Het lager en middelbaar beroepsonderwijs moet goed op orde zijn, om doorstroom naar het hoger onderwijs mogelijk en sluitend te maken. De arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden in het hoger onderwijs moeten marktconform worden, om jong talent te behouden voor deze sector. Alleen dan krijgen studenten in HBO en WO de opleiding die hen klaarstoomt om in deze kenniseconomie mee te kunnen draaien. Lammeretz: 'Het is echt noodzakelijk voor de toekomst van Nederland dat dit belang wordt ingezien. Niet over tien jaar, maar met de grootst mogelijke spoed'.

ABVAKABO FNV gaat ervan uit dat de vaste kamercommissie Onderwijs en de onderhandelaars van een nieuw regeerakkoord de noodkreet ter harte nemen.

Meer informatie:
Arno Lammeretz landelijk bestuurder (06) 51218356 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

De open brief aan de formateurs is in te zien op www.abvakabo.nl en op www.geachteformateur.nl

13 feb 03 14:35