SP

SP eist arrestatie Tarek Aziz

Harry van Bommel heeft namens de SP aan de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd of hij zich toit het uiterste in wil spannen voor de arrestatie van de Iraakse vice-president Tarek Aziz. De tweede man van het bewind van Saddam Hoessein is momenteel op bezoek in Vaticaanstad en moet volgens de SP onmiddellijk worden aangehouden wegens medeverantwoordelijkheid voor massale mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Werkt het Vaticaan niet mee aan de arrestatie, dient de Nederlandse ambassadeur te worden teruggeroepen.

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken
1. Bent u bekend met het bezoek van de Irakese vice-premier Tarik Aziz aan de Paus in Rome?

2. Hoe staat u tegenover het toelaten van een politicus waarvan gesteld wordt dat hij medeverantwoordelijk is voor massale mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden door een bevriend staatshoofd?

3. Bent u met mij van mening dat aangezien het Irakese bewind beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden en mensrechtenschendingen, prominente vertegenwoordigers van dit regime aangehouden dienen te worden met als doel uiteindelijke berechting? Zo ja, wilt u er bij het Vaticaan op aandringen Tarik Aziz te laten aanhouden? Zo nee, waarom niet?

4. Bent u bereid indien het Vaticaan niet wenst mee te werken aan aanhouding, onze ambassadeur baron Bentinck van Schoonheten, bij de Heilige Stoel terug te roepen voor overleg? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid in EU-verband te pleiten voor het weigeren van inreisvisa voor leden van het bewind van Saddam Hoessein? Indien neen, waarom niet?

Bron: Radio 1-journaal, 13 februari 2003


Meer informatie:
Harry van Bommel 06 22 78 80 43
Guido van Leemput 06 51 17 39 32

13 feb 03 14:39