Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-035

Den Haag, 13 februari 2003

Financiën start publieke consultatie over nieuwe wet financiële dienstverlening

Het ministerie van Financiën start vandaag via haar website een consultatie over het wetsvoorstel financiële dienstverlening. Deze wet moet de consument een betere bescherming bieden op de markt voor financiële producten.

In de zomer van 2001 heeft al een consultatie plaatsgevonden over de nota "Bemiddeling in financiële diensten". Toen werd geconstateerd dat de noodzaak van een wettelijk kader voor het toezicht op financiële bemiddeling door de geconsulteerde partijen (marktpartijen, brancheorganisaties, consumentenorganisaties, toezichthouders) breed wordt onderschreven.

Op 16 april 2002 werd in een brief aan de Kamer aangekondigd dat de resultaten van deze consultatie verwerkt zullen worden in nieuwe wetgeving. Inmiddels is dit wetsvoorstel gereed. Op 18 oktober 2002 heeft de SER over de kabinetsvoornemens geadviseerd. De aanbevelingen van de SER zijn in het wetsvoorstel verwerkt. In het wetsvoorstel worden minimale kwaliteitskenmerken vastgesteld voor financiële dienstverlening. Dit betreft eisen op het gebied van deskundigheid, betrouwbaarheid, zorgvuldige behandeling van consumenten, goede bedrijfsvoering en financiële zekerheid.

In het wetsvoorstel staat centraal dat het voor de bescherming die een consument wordt geboden niet moet uitmaken via welk distributiekanaal hij een product aanschaft, noch in welke financiële sector het betreffende product zijn oorsprong heeft. Om die reden worden niet alleen bemiddelaars, maar ook aanbieders van financiële producten en bepaalde adviseurs onder de reikwijdte van het wetsvoorstel gebracht.

De wet vervangt onder meer de Wet op het consumentenkrediet (Wck) en de Wet assurantiebemiddelingsbedrijf (Wabb).

U vindt het wetsvoorstel en de toelichting op het volgende Internet-adres: http://www.minfin.nl/wfd