LTO Nederland

WLTO vreest ingewikkelde afpelregeling

Ruimteregeling glas vooralsnog te mager

Donderdag 13 februari 2003 - De provincie Zuid-Holland is positief over een Ruimte-voor-Ruimteregeling voor agrarische bebouwing en verspreid liggend glas. Afgelopen woensdag bleek tijdens een commissievergadering dat de regeling wel een stuk minder effectief en stimulerend is dan de WLTO lief is. De WLTO is bang dat deze daardoor zijn doel mist.

De manier waarop de provincie de Ruimte-voor-ruimteregeling invult mist wervingskracht. Daardoor zal de regeling geen goede oplossing zijn voor het saneren van verspreid liggend glas. Dat was afgelopen woensdag de reactie van de WLTO op de plannen voor een regeling om verspreid liggend glas te saneren. De WLTO gaf de inspreekreactie tijdens de vergadering van de sectorcommissie Ruimtelijke Ordering, Verkeer en Vervoer en Economische Zaken van Zuid-Holland. De ruimte-voor-ruimteregeling wordt in het leven geroepen om de sanering van verspreid liggend glas mogelijk te maken. Het plan houdt in dat gemeenten toestemming krijgen voor extra woningbouw als zij dit glas saneren. De sanering wordt dan betaald uit de opbrengst van de woningbouw.
Het eerste bezwaar van de WLTO is dat de provincie alleen de ontwikkeling van woningbouw ziet als betaalmiddel. De WLTO pleit voor meer 'maatwerk'. Soms kunnen andere bestemmingen dan woningbouw er voor zorgen dat verspreid liggend glas kan worden gesaneerd. Het tweede bezwaar is dat de provincie wil dat voor de sanering van glas eerst gezocht wordt naar woningbouw binnen de kern, dan aan de rand van de kern en pas in de laatste plaats op de te saneren kavel glas. De WLTO stelt voor deze volgorde om te draaien, omdat de regeling anders niet aantrekkelijk is voor tuinbouwondernemers in de buitengebieden. Van sanering van verspreid liggend glas zou daardoor weinig terecht komen, zo vreest de WLTO.

(Auteur: westweek@wlto.nl)