Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Grootste deel waterkeringen voldoet aan kwaliteitsnormen

Van de primaire waterkeringen blijkt vijftig procent aan de normen te voldoen. Vijftien procent voldoet nog niet aan de normen en voor 35 procent is nader onderzoek nodig. Dat blijkt uit de eerste toetsing van de waterkeringen die Nederland beschermen tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. Demissionair staatssecretaris Schultz van Haegen heeft de resultaten van de toetsing vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De toetsing vloeit voort uit de Wet op de waterkering die in 1996 van kracht is geworden. Hierin is vastgelegd dat de primaire waterkeringen elke vijf jaar worden getoetst. Uit de rapportage blijkt duidelijk dat we continu aan onze waterkeringen moeten blijven werken, aldus staatssecretaris Schultz van Haegen. We zijn op dit moment veiliger dan ooit, maar als we dat in de toekomst ook willen blijven, moeten we alert blijven en de vinger aan de pols houden. De vijfjaarlijkse toetsing van onze primaire waterkeringen is daarbij een structureel en systematisch instrument.
Voor alle primaire waterkeringen, in totaal gaat het om 3.558 kilometer, is onderzocht of zij voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen. Voor Centraal Holland is de norm 1:10.000 wat wil zeggen dat het gebied beschermd moet zijn tegen een stormvloed die gemiddeld eens in de 10.000 jaar voorkomt. Voor het rivierengebied is de norm 1:1.250.
Uit de toetsing blijkt dat vijftig procent van de primaire waterkeringen aan de normen voldoet. Vijftien procent, in totaal 549 kilometer, voldoet nog niet aan de norm. Van verreweg het grootste deel hiervan (535 kilometer) was dit al langer bekend. Aan deze waterkeringen wordt al gewerkt. Het gaat hier om onderdelen van het Deltaplan Grote Rivieren die nog niet zijn afgerond (165 kilometer), om zee- en meerdijken waarvan de steenbekleding nog moet worden versterkt (290 kilometer) en om een waterkering langs het Markermeer (tachtig kilometer). Van de resterende veertien kilometer waterkering bleek tijdens de toetsing dat ze niet aan de norm voldoen. Over 35 procent van de primaire waterkeringen kan nog geen definitief oordeel worden gegeven, omdat het nog niet is gelukt voldoende gedetailleerde gegevens te verzamelen. Hiernaar wordt verder onderzoek gedaan.
Bij de toetsing wordt gekeken naar de sterkte van de waterkeringen, gerelateerd aan de krachten die erop worden uitgeoefend. De rekentechnieken die hierbij worden gebruikt, worden steeds verbeterd. Dit leidt tot nieuwe inzichten en dus ook tot aanpassing van de randvoorwaarden bij de toetsing. Toen in januari 2002 de randvoorwaarden voor de tweede toetsronde (2001-2006) werden vastgesteld, werd al rekening gehouden met hogere waterstanden in de grote rivieren. Voor de maatregelen die nodig zijn om de waterkeringen langs de grote rivieren aan deze nieuwe norm te laten voldoen, is al een bedrag van bijna twee miljard euro gereserveerd. Het gaat daarbij vooral om het creëren van ruimte voor de rivieren. Onlangs is uit berekeningen naar voren gekomen dat ook rekening moet worden gehouden met een zwaardere golfbelasting langs de kust. Er is 716 miljoen euro gereserveerd om de waterkeringen langs de kust te versterken die op basis van deze berekeningen niet of waarschijnlijk niet aan de norm voldoen. De totale kosten van de werkzaamheden aan de primaire waterkeringen tot 2015 bedragen voor het Rijk ruim vier miljard euro. Voor 575 miljoen euro is nog geen dekking gevonden. De informateur is hiervan op de hoogte.