Ingezonden persbericht

Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs
P/A Expertisecentrum Duurzame Ontwikkeling
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam

Persbericht

Wijffels (SER) en Van Geel (Milieu) onderstrepen integratie van duurzame ontwikkeling binnen het hoger onderwijs

Dhr. H.H.F. Wijffels, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) zei gisteren op de bijeenkomst van de Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) verheugd te zijn met de oprichting van een stichting die zich bezig houdt met de integratie van duurzame ontwikkeling in het onderwijs van universiteiten en hogescholen. Hij sprak ruim 100 vertegenwoordigers van Colleges van Besturen, onderwijskundigen, overheden en organisaties toe in het SER-gebouw in den Haag.

Volgens Wijffels is er een nieuw tijdperk aangebroken waarin ambities van het hoger onderwijs opnieuw gedefinieerd dienen te worden. Het onderwijs, maar ook de overheid en het bedrijfsleven zijn verantwoordelijk voor een nieuwe orde met heelheid en samenhang als uitgangspunt. Een geïntegreerde 'People-Planet-Profit' benadering waarbij de reïntegratie van de maatschappelijke vraag centraal staat is volgens Wijffels de grote uitdaging voor de 21ste eeuw. Onderwijsinstellingen kunnen daarin een rol vervullen doordat zij niet alleen bijdragen aan competenties maar ook de zingeving van mensen. Iedereen moet vanuit zijn eigen vakgebied kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling, aldus Wijffels. Verder benadrukt hij het belang van communicatieve vaardigheden van studenten en het kunnen samenwerken in inter- of transdisciplinair teamverband.

Ook P.L.B.A. van Geel (demissionair staatssecretaris Milieu) wijst tijdens de bijeenkomst op het belang van onderwijs en communicatie in het streven naar duurzame ontwikkeling. Dit past binnen de internationale afspraken om in te zetten op een 'Decade of Education for Sustainable Development', ondersteund door de VN. De overheid zou juist nu, in deze moeilijke tijd, aandacht voor duurzaamheid moeten hebben.

Studenten van de LSVb, ISO en het LHUMP (Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform) kregen in de slotsessie de kans kritische vragen te stellen. Zij benadrukten blij te zijn met deze impuls aan de integratie van duurzame ontwikkeling in het onderwijs, en bepleitten met name een brede maatschappelijke benadering van duurzaamheid in plaats van nadruk op specialistisch high-tech onderzoek.

Aanleiding van de bijeenkomst is het samengaan van HBO en WO in de Stichting DHO. Drs. N.M. Verbraak (voorzitter van de Stichting DHO) zei verheugd te zijn dat deze hoger onderwijsinstellingen hun krachten vanaf heden zullen bundelen. De dagelijkse leiding van de Stichting is in handen van Dr. D. Klinge (directeur HBO) en Dr. H. van Zonneveld (directeur WO).