DUTCH FUND ASSOCIATION

Dutch Fund Association opgericht

Rotterdam, 13 februari 2003
PERSBERICHT


ABN AMRO, Delta Lloyd, Fortis, ING, Lombard Odier, Optimix Vermogensbeheer, Robeco en Wereldhave hebben gezamenlijk een brancheorganisatie van beheerders van beleggingsfondsen opgericht, de Dutch Fund Association. Géry Daeninck, bestuursvoorzitter van Robeco, is benoemd tot eerste voorzitter van de vereniging. De Dutch Fund Association houdt zich bezig met de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van in Nederland werkzame professionele organisaties voor collectief vermogensbeheer. Een belangrijke doelstelling daarbinnen vormt het bewerkstelligen van een level playing field voor vrij aanbod van beleggingsfondsen binnen de Europese Unie. De Dutch Fund Association streeft haar doeleinden na door gestructureerd overleg met de Nederlandse en Europese regelgevers en toezichthouders. Europees zal dit onder meer geschieden via de in Brussel gevestigde Europese Federatie van Beleggingsinstellingen (FEFSI) en de European Asset Management Association (EAMA) te Londen. De Dutch Fund Association zal tevens zorgdragen voor de publicatie van statistische gegevens over de vermogensbeheersector. Van de Nederlandse markt zijn tot nu toe geen volledige gegevens beschikbaar. De Dutch Fund Association heeft een aanvraag ingediend bij de Minister van Financiën om te worden erkend als representatieve organisatie met betrekking tot de uitvoering van de Wet toezicht beleggingsinstellingen.

Achtergrond en ontstaansredenen
In Nederland wordt het toezicht op financiële instellingen drastisch hervormd. De Autoriteit Financiële Markten is aangewezen als nieuwe gedragstoezichthouder op de financiële sector. De Nederlandsche Bank en de Pensioen- en Verzekeringskamer gaan fuseren. Europees zien we een toenemende regulering en harmonisering van normen en regelgeving. Deze internationalisering wordt verder versterkt door de toenemende vraag naar collectieve vermogensbeheerproducten op Europese schaal. Enerzijds wordt dit gestimuleerd door de internationale tendens naar individualisering van pensioenopbouw. Anderzijds voegen het Internet en distributie van fondsen van derden geheel nieuwe dimensies toe aan het internationale aanbod van beleggingsinstellingen. De belangen van de sector voor collectief vermogensbeheer dienen op steeds meer terreinen te worden behartigd. De behoefte aan een onafhankelijke brancheorganisatie van Nederlandse fondsbeheerders is door deze ontwikkelingen steeds groter geworden.

Over Dutch Fund Association
De Dutch Fund Association, afgekort DUFAS, is een brancheorganisatie van in Nederland werkzame beheerders van beleggingsinstellingen. De Dutch Fund Association werd opgericht op 14 januari 2003 en is statutair gevestigd te Rotterdam. De leden van de Dutch Fund Association vertegenwoordigen samen ongeveer 80% procent van de markt voor beleggingsinstellingen in Nederland. De Dutch Fund Association is er voor alle professionals, groot of klein. Voor kleinere marktpartijen is het lidmaatschap van de Dutch Fund Association interessant omdat het hen toegang verschaft tot de expertise van de grote marktpartijen. Via de Dutch Fund Association kunnen zij bovendien direct invloed uitoefenen op actuele onderwerpen waarover met de autoriteiten (inter)nationaal, wordt overlegd. Grote marktpartijen vinden in de Dutch Fund Association een uitstekend platform voor gemeenschappelijk overleg en bundeling van kennis. Nu de overheid meer en meer regulering van de financiële markten entameert, is het zaak vanuit de markt een adequaat klankbord te vormen.

Bestuurssamenstelling
Het bestuur van de Dutch Fund Association is samengesteld uit vertegenwoordigers van de leden. Voorzitter van de Dutch Fund Association is de heer G.A.M.J. Daeninck (Robeco). De heer P.J.W.G. Kok (Delta Lloyd) is benoemd tot vice-voorzitter. Het bestuur bestaat verder uit de volgende personen (in alfabetische volgorde naar vertegenwoordigde instelling): C.H.A. Collee (ABN AMRO); P.L. Croockewit (ABN AMRO); B.J.H.S. Feilzer (Fortis); A.H.G. Rinnooy Kan (ING); G.H. Bergsma (ING); W.A.H. Baljet (Lombard Odier); C.A. Boonen (Optimix Vermogensbeheer); M.C. Vriezen (Robeco) en G.C.J. Verweij (Wereldhave). De dagelijkse leiding is in handen van directeur J.H.M. Janssen Daalen.

Een website verschaft belangstellenden nadere informatie over de Dutch Fund Association: www.dutchfundassociation.com of www.dufas.nl.

Voor meer informatie, directeur J.H.M. (Hans) Janssen Daalen:
010 - 224 2367

0653 - 174 172

13 feb 03 16:50