Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

vrouw

Een onvrijwillige abortus bij een Marokkaanse vrouw

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2351930

13 februari 2003

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Ormel (CDA) over een onvrijwillige abortus bij een Marokkaanse vrouw (2020306020).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Een onvrijwillige abortus bij een Marokkaanse vrouw 1. Een onvrijwillige abortus bij een Marokkaanse vrouw

Antwoorden op kamervragen van Het Kamerlid Ormel over een onvrijwillige abortus bij een Marokkaanse vrouw (2020306020)

---

Vraag 1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht, als zou een Marokkaanse vrouw tegen haar wil zijn geaborteerd? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2.

Op welke wijze vindt het toezicht op abortusklinieken plaats? Hoe is in het bijzonder het toe- zicht geregeld op het naleven van de Wet Afbreking Zwangerschap (WAZ) bij vrouwen die het Nederlands niet of niet in voldoende mate beheersen?

Antwoord

Overeenkomstig de Waz rapporteren abortusklinieken en ziekenhuizen, met een vergunning, elk kwartaal aan de IGZ een aantal gegevens over de behandelde vrouwen zoals de wet dit voorschrijft. Deze rapportages zijn soms aanleiding voor stellen van nadere vragen of onder- zoek.
De IGZ bezoekt daarnaast klinieken en ziekenhuizen in het kader van het Algemeen Toezicht op gezondheidszorg instellingen. Hierbij wordt ook gelet op de toegankelijkheid en de aan- dacht voor vrouwen van niet Nederlandse afkomst.
Daarnaast zijn signalen m.b.t. of klachten over de kwaliteit van de zorgverlening soms aanlei- ding voor nader inspectie onderzoek.

Vraag 3.

Hoe ziet de overheid toe op de naleving van de bepalingen van de WAZ in het centrum voor geboorteregeling te Leiden? Heeft dit centrum hulp en steun aangeboden tijdens de wettelijke vijf dagen bedenktijd? Hoe gaat dit centrum om met patiënten die niet of niet in voldoende mate Nederlandse spreken?

Antwoord

De IGZ doet op dit moment onderzoek in de kliniek te Leiden naar aanleiding van de melding over de Marokkaanse vrouw. De gevraagde punten over de vijf dagen bedenktijd en taalbe- heersing worden bij het onderzoek mee genomen.

Vraag 4.

Is deze onvrijwillige abortus bekend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg? Geeft dit voor- val u aanleiding om de Inspectie ook in andere klinieken te laten kijken naar de naleving van de WAZ bij vrouwen die het Nederlands niet of niet in voldoende mate beheersen?

2

Antwoord

Deze abortus is bij de IGZ gemeld. Op grond van de wetsgeschiedenis (van de WGBO) zijn hulpverleners in de gezondheidszorg verplicht informatie en voorlichting te geven op een voor de cliënt/patiënt begrijpelijke wijze. Het inschakelen van allochtoon personeel of familie kan op gespannen voet staan met de eisen van de WGBO (zie jaarrapportage IGZ 2001). In het Algemeen Toezicht is dit een punt van aandacht.

Vraag 5.

Maken abortusklinieken op enigerlei wijze gebruik van beëdigde tolken, hetzij rechtstreeks, hetzij per telefoon, als er geen directe communicatie met de cliënt mogelijk is? Zo neen, waar- om niet?

Antwoord

Over het algemeen maken abortusklinieken gebruik van de tolkentelefoon wanneer een cliënt geen Nederlands spreekt. Bij de tolkentelefoon werken beëdigde tolken. Daarnaast nemen sommige vrouwen een familielid mee om als tolk op te treden. Wanneer een arts twijfelt aan de betrouwbaarheid van de tolk, dan zal de arts hier geen genoegen mee nemen en alsnog een andere (beëdigde) tolk inschakelen.

Vraag 6.

Bent u bereid om bij de evaluatie van de WAZ aandacht te schenken aan deze problematiek? Bent u bereid op korte termijn maatregelen te nemen om onvrijwillige abortus te voorkomen?

Antwoord

Bij de evaluatie van de wet zal aandacht worden geschonken aan de wijze waarop in de prak- tijk invulling wordt gegeven aan de wet. Daaronder valt de wijze waarop artsen proberen te achterhalen of een vrouw een verzoek in vrijwilligheid doet. Bij twijfel schakelen artsen vaak een andere hulpverlener in. We zullen de resultaten van het onderzoek door de IGZ moeten af- wachten om erachter te komen wat in dit geval is gebeurd. Wanneer uit het onderzoek van de IGZ blijkt dat dit nodig is, zullen maatregelen worden genomen. Verder wordt al langere tijd speciale aandacht geschonken aan de problematiek van vrouwen die geen Nederlands spre- ken.


---
1) Leidsch Dagblad, 16 januari jl.