Landelijke Huisartsen Vereniging

Bas Vos in Praktijkbericht februari: ''Staan we grabbelen toe?''

"Staan wij het toe dat we de overheid, verzekeraars en paramedici laten grabbelen in de eerstelijns gezondheidszorg? Moet die zorg, die in kwaliteit tot de hoogste ter wereld behoort dankzij de inzet gedurende vele decennia van de Nederlandse huisartsen, worden verkwanseld tot een grabbelton waar een ieder naar believen in mag graaien?
De goede structuur met hoogwaardige kwaliteitsnormen, georganiseerd door huisartsen in wetenschappelijke en belangenorganisaties, is een hoog goed. PatiÎnten hebben recht op zo'n zorg en het is daarom meer dan de moeite waard die kwaliteit te verdedigen."

"Wij hebben ingestemd met een uurtarief van 45 euro in avond-, nacht- en weekenddiensten, omdat het een opstapje zou zijn naar een redelijk tarief van 60 euro. Naar mijn mening moeten wij - harder dan ooit - inzetten op het verkrijgen van die honorering. Onze IJmondse collega's hebben een meer dan belangrijk signaal gegeven en hun initiatief verdient navolging."
"Maar verder is er financieel weinig te halen: Hay, Tabaksblat, gelden voor praktijkondersteuning en het Elektronisch Voorschrijf Systeem lijken van de overheid en verzekeraars een zachte dood te moeten sterven. Maar de huisartsen horen zich naar mijn mening blijvend in te zetten voor het behoud van de kwaliteit van de zorg. HBO-artsen zijn geen artsen. Fysiotherapeuten behoren geen diagnoses te stellen. En dokters horen niet in een gezagsrelatie te staan tot een commerciÎle organisatie als een zorgverzekeraar. Grabbelen en knabbelen heeft direct tot gevolg dat ons mooie beroep in de fundamenten wordt aangetast en dat de totale kwaliteit van het vak fors aan het eroderen is."

Dus...
"Het grabbelen moet ophouden! PatiÎnten hebben recht op een strak en gecertificeerd georganiseerde eerstelijns gezondheidszorg. De keuze die de huisartsen en de LHV de komende maanden moeten maken is een principiÎle: Ûf we accepteren gelaten wat er gebeurt met Ûnze eerstelijns gezondheidszorg (en we eisen voldoende financiÎle ruimte hiervoor) Ûf we laten iedereen graaien in de grabbelton van de eerstelijns zorg.
Ik pleit voor het eerste. En ik hoop dat u het bestuur daarin steunt."

Bas Vos, voorzitter LHV