Gemeente Zoetermeer

Burgemeester van Leeuwen van Zoetermeer dagvoorzitter en discussieleider seminar Inzicht in toezicht

Donderdag 13 februari a.s. is de heer prof. dr. L. van Leeuwen, burgemeester van Zoetermeer en tevens bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Tilburg, dagvoorzitter en discussieleider tijdens het seminar Inzicht in toezicht. Het seminar wordt gehouden in het Provinciehuis van de Provincie Zuid-Holland en is bedoeld voor raadsleden, raadsgriffiers en burgemeesters. De vraag die centraal staat op dit seminar is hoe de toezichthoudende rollen vanuit de raad
- en daarmee gepaard gaande noodzakelijke cultuurverandering- samenhangen met of zich onderscheiden van de accountantscontrole, de lokale rekenkamer en het toezicht vanuit de provincie.

'Inzicht in toezicht' gaat in op de gevolgen van de Wet dualisering. Dualisering vraagt om toezicht door de gemeenteraad, veelal bijgestaan door een extern accountant. De controlerende taak van de gemeenteraad wordt ondersteund door betrokken instanties zoals een accountant en eventueel een zelfstandige rekenkamer. De raad c.q. de staten zijn meer dan voorheen het hoogste bestuurlijke orgaan met sterkere kaderstellende bevoegdheden. Als de raad de kaders goed formuleert is de raad in staat te controleren of het college het beleid goed uitvoert. Dit begint bij het opstellen van een raadsprogramma en op provinciaal niveau met een statenprogramma, dat vervolgens zijn doorwerking dient te krijgen in de programmabegroting. Een adequaat raadsprogramma stelt voor het college de programmakaders waardoor de raad over een waardevol instrument beschikt om het bestuur op hoofdlijnen te controleren. Het externe toezicht op de gemeenten ligt net als vroeger in handen van het college van Gedeputeerde Staten.

Laatste wijziging: 12-02-2003