Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Vredesmissie in Irak in actie tegen bombardementen

PERSBERICHT 13-2-03
De leden van Amerikaanse vredesdelegaties die op dit moment in Irak verblijven, onder wie Cor Keijzer uit Leeuwarden, voeren deze week een geweldloze publieke actie in Irak. Zij bezoeken elektriciteitscentrales, waterzuiverings- en rioolwaterzuiveringsinstallaties en scholen, waar zij spandoeken ontvouwen met de tekst "Als deze voorzieningen worden gebombardeerd is dat volgens de Conventie van Genève een oorlogsmisdaad."
Met deze geweldloze publieke actie willen de delegatieleden van Christian Peacemaker Teams en het Iraq Peaceteam hun solidariteit met de Irakese bevolking betuigen. Zij roepen iedereen op overal ter wereld zulke acties te voeren. De actie in Irak is onderdeel van de wereldwijde actieweek die uitmondt in grote antioorlogmanifestaties in vele hoofdsteden op 15 of 16 februari. In Amsterdam begint de demonstratie op 15 februari om 13.00 uur op de Dam.
De vredesdelegaties in Irak hebben gekozen voor deze actie omdat gedurende de Golfoorlog van 1991 vele elektriciteitscentrales, waterzuiverings- en rioolwaterzuiveringsinstallaties en scholen in Irak werden gebombardeerd. Dit leidde de afgelopen twaalf jaar tot dood en ziekte onder de burgerbevolking. De VN-sancties hebben er voor gezorgd dat er geen materiaal kon worden ingevoerd in Irak om de beschadigde voorzieningen te herstellen. Besmet water veroorzaakte ontelbare gezondheidsproblemen, speciaal voor kinderen. Opnieuw deze plaatsen bombarderen zou het lijden van de Irakese bevolking onnoemelijk verergeren.
De Amerikaans vredesdelegatie die van 2 tot 15 februari 2003 Irak bezoek bestaat uit dertien Amerikanen en één Nederlander, Cor Keijzer uit Leeuwarden, bestuurslid van Church & Peace International. Zij bezoeken Irak om met gewone burgers te praten, en hen te laten weten dat er mensen zijn die oorlog en bombardementen niet als een oplossing zien. De verhalen van Irakese burgers zullen de delegatieleden na terugkomst in eigen land verder vertellen. Het zenden van vredesdelegaties is een initiatief van het Christian Peacemakers Team (CPT) in de USA. Het is de vijfde vredesdelegatie van CPT sinds september 2002, die Irak bezoekt. Leden van Iraq Peaceteams verblijven al sinds 1996 gedurende langere periodes in Irak.
Leeuwarden, 13 februari 2003

---


Noot voor de redactie,