GOVCERT.NL


Datum: 12 februari 2003

Persbericht
Overheid introduceert waarschuwingsdienst

Den Haag, 13 februari 2003 Staatssecretaris Wijn heeft vandaag de Waarschuwingsdienst geopend. De Waarschuwingsdienst is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en waarschuwt de Nederlandse burger en het kleinbedrijf over de kwetsbaarheid van computers en netwerken.

De Waarschuwingsdienst is een dienst van het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid (GOVCERT.NL). Met de Waarschuwingsdienst stelt de Nederlandse overheid informatie beschikbaar aan de Nederlandse burger en het kleinbedrijf (bedrijven met maximaal 10 computers). De Waarschuwings-dienst verstrekt haar informatie via de website www.waarschuwingsdienst.nl. Computergebruikers kunnen zich gratis abonneren op een Mailinglijst zodat zij ook per e-mail op de hoogte gebracht kunnen worden van de laatste waarschuwingen.

Voorkomen beter dan genezen
Met de introductie van de Waarschuwingsdienst voorziet de overheid in een behoefte van burgers en kleinbedrijf; onafhankelijke en betrouwbare informatie over de kwetsbaarheid van ICT-netwerken en hoe men zich tegen ICT-incidenten kan beschermen. De Rijksoverheid beschikt voor de bescherming van de eigen ICT-voorzieningen al over deze informatie en biedt deze vanaf vandaag in een voor een brede groep toegankelijke vorm: www.waarschuwingsdienst.nl. Een luid klinkend waarschuwingssignaal kondigde vanmorgen in perscentrum Nieuwspoort de opening van de Waarschuwingsdienst aan. Staatssecretaris Wijn: Met de toenemende digitalisering van onze samenleving, neemt onze afhankelijkheid van computernetwerken evenredig toe. In het nemen van ICT-voorzorgsmaatregelen is nog enorme winst te behalen. Dat laat onverlet dat door de karakteristieke structuur van internet de éérste verantwoordelijkheid bij bedrijfsleven en burger zelf ligt.

GOVCERT.NL
GOVCERT.NL is de nieuwe naam voor het voormalige CERT-RO (Computer Emergency Response Team van de RijksOverheid). Voor de naamswijziging is gekozen omdat het werkterrein van de Nederlandse CERT nu de gehele overheid gaat bestrijken én om de internationale positie van de Nederlandse CERT te benadrukken. GOVCERT.NL is het centrale meld- en coördinatiepunt van de Nederlandse overheid dat ondersteuning biedt bij preventie en afhandeling van ICT-gerelateerde veiligheidsincidenten. GOVCERT.NL biedt overheidsorganisaties een aantal producten en diensten, die zijn in te delen in drie clusters: preventie, kennisuitwisseling en incidentafhandeling. Met de Waarschuwingsdienst richt GOVCERT.NL zich ook op burgers en kleinbedrijf. Download persbericht

http://www.govcert.nl/render.html?cid=138&it=159