FNV

Ruimte voor werk en wonen in Amsterdam

Hieronder volgt een samenvatting van de brief aan de Gemeenteraad:

Het gaat niet goed met de werkgelegenheidontwikkeling in Amsterdam.

Nog in 2001 groeide het aantal banen in Amsterdam nog lichtjes met 1 %, in 2002 stokte de werkgelegenheid. *

Uit een recente enquête van de Kamer van Koophandel Amsterdam blijkt dat herstel nog niet te verwachten is. De kamer van koophandel verwacht een daling van de werkgelegenheid in 2003 met 0.2% * Dergelijke percentages mogen verwaarloosbaar lijken, maar geven een eerste indicatie van de noodzaak tot waakzaamheid van gemeentezijde. Zeker als we daarbij in ogenschouw nemen dat de landelijke ontwikkeling werkgelegenheid weliswaar teleurstellend, maar toch een lichte stijging laat zien (0.3 %) *

Wij menen wij dat er alle aanleiding is om nu beleid te ontwikkelen gericht op het bevorderen en in standhouden van de werkgelegenheid in Amsterdam, mede gelet op de grote steden problematiek. De gemeente Amsterdam heeft weliswaar een pro-actieve en slagvaardige dienst Economische Zaken, maar het onderwerp "werkgelegenheid" neemt daar geen zelfstandige positie in.

FNV Randstad acht het ongewenst om uitsluitend de nadruk te leggen op die sectoren die voornamelijk werkgelegenheid bieden aan HBO-érs en academici. Daarmee creëren wij een stad die sterk eenzijdig wordt; zowel qua bedrijvigheid als beroepsbevolking.

De werkgelegenheid die de industrie, de haven, de bouwnijverheid en detailhandel biedt, is en blijft van groot van belang voor zeer veel Amsterdammers. Wij roepen de leden van de gemeenteraad op om bij de behandeling van het structuurplan het belang van werkgelegenheid nadrukkelijk in uw overwegingen te betrekken, met name voor het Westelijk Havengebied en de Noordelijke IJ-oevers. Bovendien verzoeken wij de leden van de Gemeenteraad hun gedachten te laten gaan over de vorm, functie en inhoud van een eigenstandig werkgelegenheidsbeleid. FNV Randstad is, als een van de sociale partners in Amsterdam, bereid om een actieve bijdrage te leveren aan het tot stand brengen van duurzaam en verstandig werkgelegenheidsbeleid.

brief aan gemeenteraad.htm