GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 13 februari 2003 13:50
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Regierol lokale politiek in integraal veiligheidsbeleid broodnodig

(13 februari 2003)

De conclusies van de Algemene Rekenkamer in het rapport Zicht op taakuitvoering politie liegen er niet om. De Paarse doelstelling uit 1998 om Nederland aantoonbaar veiliger te maken, is niet gehaald.

De informatie over prestaties en resultaten van de politiekorpsen is onvolledig en onbetrouwbaar. De taakopvatting blijkt van korps tot korps te verschillen, waardoor de inzet van mensen en materieel versnippert. Die inzet is niet gebaseerd op onderliggende analyses. Van de doelstellingen uit het Beleidsplan Nederlandse Politie blijkt alleen de aanpak van de Verkeersveiligheid te voldoen.

De beleidsmatige aansturing van de regionale korpsen is een groot knelpunt. De lokale politiek bepaalt nauwelijks het lokale en regionale veiligheidsbeleid; dat doen de regionale politiekorpsen. In de regionale beleidsplannen worden zelden prioriteiten gesteld. Zicht op de daadwerkelijke politie-inzet van de korpsen ontbreekt, en capaciteit gaat meer dan nodig verloren aan bureauwerk in plaats van handhaving. Ook de herziening van de Politiewet 1993 heeft niet geleid tot aantoonbare verbeteringen in de aansturing van de politie.

GroenLinks meent dat de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer moeten worden overgenomen. In de prestatie-afspraken met de korpsen moeten doelstellingen scherp en toetsbaar worden gemaakt. Door middel van benchmarking en good practices kunnen korpsen ondersteund worden om hun prestaties te verbeteren. Criminaliteitsanalyses moeten worden omgezet in prioriteiten in de regionale politie-inzet. Verbetering van de informatievoorziening over de taakuitvoering moet de hoogste prioriteit krijgen.

GroenLinks wil dat het blauw zichtbaar meer op straat komt. Dat vraagt niet zozeer om meer geld, maar vooral om een andere werkwijze. Verder moet de lokale politiek haar regierol in het integrale veiligheidsbeleid eindelijk waar gaan maken. De gemeenteraad moet instemmingsrecht krijgen over de regionale beleidsplannen. De huidige bevoegdheden zijn volstrekt onvoldoende om de aansturing en controle te verbeteren.

Marijke Vos


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -