Amsterdam Airport Schiphol

Eerste vlucht landt op de Polderbaan

Persbericht / Press Release
Schiphol,
13 februari 2003

Om 15:15 uur vanmiddag is het eerste vliegtuig geland op de Polderbaan, vlucht KL005. De officiële ingebruikname van Schiphols nieuwste hoofd start- en landingsbaan is daarmee een feit. Eregasten aan boord van de rondvlucht waren naast demissionair staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat mevrouw drs. M. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus onder anderen 137 oud-bewoners van het Polderbaangebied, die in vogelvlucht het vernieuwde aanzicht van hun voormalig woongebied konden aanschouwen. Twee leden van de familie G. van Buren uit Nieuwkoop, bedenkers van de naam 'Polderbaan' vlogen ook mee alsmede twee leden van de familie J. van den Berg uit Abbenes. De heer van den Berg sleepte twee tickets voor de openingsvlucht in de wacht van de prijsvraag: "Win een vlucht", die vorige week op www.schiphol.nl/polderbaan werd gehouden. Hij won met de inzending: 'Al 42 jaar lang krijg ik vliegtuigen over me heen en ik heb nog nooit één klacht gedeponeerd. Nu wil ik weleens naar beneden kijken in plaats van omhoog'.

Na de officiële openingsvlucht, zei mevrouw drs. M. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus "de Polderbaan is een enorm belangrijk project, want hiermee slaan we een dubbele slag: groei voor de luchtvaart, in ieder geval tot 2010 en tegelijkertijd minder geluidbelasting boven stedelijk gebied. Dankzij deze baan blijft Schiphol een mainport in Europa". Als blijvende herinnering aan de opening van de Polderbaan, waarvan de eerste plannen al dateren van 1967, doopten mevrouw Schultz van Haegen en de heer G. Cerfontaine, president-directeur, Schiphol Group, de 'Schiphol AirportCity' tulp. Deze speciaal met de hand veredelde snijtulp met paarse buitenbladeren en violette randen, is voor de wereldmarkt bestemd en zal vanaf het najaar verkrijgbaar zijn. De tulp is gewonnen en veredeld door bloembollenkweker J. Ligthart uit Breezand.

De Polderbaan wordt vanaf 20 februari 2003 gefaseerd in gebruikgenomen. Dankzij de mainportpositie van Schiphol is de luchthaven een belangrijke motor voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. De Polderbaan stelt de luchthaven in staat op verantwoorde wijze binnen de vastgestelde milieugrenzen te groeien en te blijven concurreren met andere Europese mainports.

015-2003/pk


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --