CDA

CDA-fractie pleit voor maximale druk voor vreedzame oplossing in Irak

De kwestie Irak bevindt zich in een cruciale fase. Willen we een oorlog voorkomen en de inspecteurs alsnog kans van slagen te geven, dient Saddam Hoessein zo snel als mogelijk tot volledige medewerking te worden bewogen. Een consistente benadering die uitgaat van continue druk op het regime in Irak en een zo eenduidig mogelijk standpunt in Europa is nu meer dan ooit essentieel. Het voortduren van het ontbreken van EU-eensgezindheid maakt ons een weinig sterke gesprekspartner van de Amerikanen en speelt Saddam Hoessein zeer in de kaart. Maximale druk is van essentieel belang en vergroot de kans op een vreedzame oplossing.

Gisteren heeft een ruime meerderheid van het parlement ingestemd met het sturen van patriots aan Turkije. De CDA-fractie vindt het positief dat de Nederlandse regering heeft besloten positief te reageren op het rechtstreekse verzoek van Turkije (gedaan op 6 februari jl) om militaire ondersteuning bij de verdediging van zijn grondgebied.

Het gaat hier puur om een verzoek van een NAVO-bondgenoot die, ongeacht of er oorlog komt tegen Irak, zich op dit moment bedreigd voelt aan zijn oostgrens. Het gaat om een beschermingsmaatregel, niet om een oorlogsvoorbereiding. Als een NAVO bondgenoot een verzoek doet tot bescherming, dan heeft het bondgenootschap klaar te staan. Er is hier sprake van puur preventieve, defensieve militaire maatregelen; het gaat om de veiligheid van de Turkse burgers. Het veto van onze twee zuiderburen is dan ook ongehoord. De geloofwaardigheid van het bondgenootschap staat op het spel.