Socialistische Partij

Rel rond Oranjes wordt politieke kwestie

13-02-2003 * De rel rond de Oranjes die naar buiten is gebracht door prinses Margarita heeft geleid tot Kamervragen. De SP wil van de Premier weten of het mogelijk is dat het Sociale-Dienstdossier van prinses Margarita's man op onwettige manier in handen van derden terecht is gekomen. Ook stelt Harry van Bommel namens zijn partij vragen over de rol van oud-premier Wim Kok.

Verschillende kranten en bladen berichten vandaag over de lastercampagne die prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn zou treffen. In interviews met HP/De Tijd en Der Stern beklaagt het echtpaar zich over de opstelling en vermeende wandaden van de Oranjes. Het Sociale-Dienstdossier van De Roy van Zuydewijn zou op onwettige manier in handen van derden terecht zijn gekomen, volgens prinses Margarita met medeweten van de Koningin.

Wim Kok zou op 3 oktober 2001 een kopie heeft ontvangen van een door prinses Margarita aan koningin Beatrix gerichte brief, met het verzoek te bemiddelen in deze familiekwestie waarbij het Sociale-Dienstrapport een centrale rol lijkt te spelen. In maart 2002 deed prinses Margarita opnieuw een verzoek tot Kok om in deze kwestie te bemiddelen. In beide gevallen zou de toenmalige premier geweigerd te bemiddelen in deze kwestie omdat hij deze beschouwde als een interne familieaangelegenheid.

Van Bommel vraagt zich af of de opvolger van Kok, premier Balkenende, de opvatting deelt van de in het Stern-artikel opgevoerde staatsrechtsgeleerde van de Katholieke Universiteit Nijmegen die van mening is dat "Wenn die Königin in einen Familienstreit gerät und dabei selbst Normen und Werte von Moral und Ethik überschreitet das politisch ein Fall für den Premier werden könnte"?