Socialistische Partij

Onderzoek mogelijkheid genocidewet noodzakelijk

13-02-2003 * Harry van Bommel heeft naar aanleiding van de uitspraak van het Belgische hof in de zaak-Sharon aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie gevraagd of ook Nederland een genocidewet moet krijgen. De SP ziet goede mogelijkheden om dergelijke initiatieven te coördineren met het Internationaal Strafhof.

België kan volgens een uitspraak van het Hof van Cassatie de Israëlische premier Sharon na zijn ambtstermijn toch nog vervolgen wegens zijn aandeel in het bloedbad in de Palestijnse kampen Sabra en Shatila in 1982. Volgens het Hof is het voor toepassing van de genocidewet niet noodzakelijk is dat verdachten zich in het land bevinden.

Ook Harry van Bommel weten wat de regering vindt van de intimiderende uitspraak van de Israëlische oud-premier Netanjahoe die stelt "dit besluit (.) autoriseert terreur en helpt degenen niet die terrorisme bestrijden". Het besluit zou "niet alleen Israël , maar de hele vrije wereld en Israël zal daar streng op reageren".

De SP wil van de minister weten of het ondanks deze intimiderende taal niet wenselijk is dat de Nederlandse wetgeving het mogelijk maakt om verdachten van misdrijven tegen menselijkheid en genocide die zich buiten Nederland bevinden, voor een Nederlandse rechtbank te vervolgen.

Van Bommel: "Ik hoop dat de regering bereid is om initiatieven te nemen die het mogelijk maken om verdachten die zich in het buitenland bevinden in Nederland te vervolgen. Mocht dat niet het geval zijn, ben ik zeer benieuwd wat daar de argumenten voor zijn. Er zijn volgens mij goede mogelijkheden om dergelijke initiatieven te coördineren met het Internationaal Strafhof."