Stichting Wemos


P E R S B E R I C H T

Met betrekking tot de dreigende oorlog tegen Irak hebben de Stichting Wemos, de Johannes Wier Stichting en de NVMP- gezondheidszorg en vredesvraagstukken, onderstaande verklaring opgesteld.

Een oorlog tegen Irak betekent een humanitaire ramp

Als medische organisaties maken wij ons ernstige zorgen over de humanitaire gevolgen van een oorlog tegen Irak.

De Irakese bevolking lijdt al meer dan tien jaar onder de sancties die na 1991 tegen het dictatoriale regime zijn ingesteld. Al meer dan 1 miljoen Irakese burgers , vooral ouderen en kinderen, werden hiervan het slachtoffer. Het land is afgegleden naar de status van een ontwikkelingsland. Dit volk is voor haar overleven aangewezen op door de VN gecontroleerde humanitaire hulp. Deze hulp zal door een nieuwe oorlog ernstig in gevaar worden gebracht

Een aantal rapporten waaronder een vertrouwelijk VN-rapport ('Likely Humanitarian Scenarios') luidt de noodklok en spreekt van vele duizenden burgerslachtoffers, een crisis op het gebied van de voedselvoorziening en het uitbreken van epidemieën met pandemische omvang. Deze rapporten laten voor ons slechts één conclusie over: een oorlog tegen Irak is menselijkerwijs onaanvaardbaar.

Wij vragen de Nederlandse regering haar steun aan de Amerikaanse 'preventieve oorlog' in te trekken en te pleiten voor continuering van de VN-inspecties om Irak op het bezit van massavernietigingswapens te controleren.

Stichting Wemos
Johannes Wier Stichting
NVMP gezondheidszorg en vredesvraagstukken
Voor meer informatie,

Marjan Stoffers, Wemos, 020-4688388
Bert Hanekamp, Johannes Wier Stichting, 06-21222194 Hans van Iterson, NVMP, 030-2722 940