FNV BONDGENOTEN

Onderhandelingen CAO Bloemenveiling Aalsmeer afgebroken

Gisteravond zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO bij Veiling Aalsmeer afgebroken. Volgens Anne Jan de Graaf van FNV Bondgenoten is verder onderhandelen niet zinvol. De wijze waarop de werkgever het Centraal Akkoord interpreteert doet geen recht aan de feitelijke situatie. Alle verbeteringen in het arbeidsvoorwaardenpakket die de bond in de nieuwe CAO wil afspreken wenst de werkgever af te trekken van de in het Centraal Akkoord afgesproken maximale looninzet van 2,5 procent. Anne Jan de Graaf: 'Als het zo moet blijft er niets over de werknemers en heeft onderhandelen geen zin meer. Bovendien gaat het helemaal niet slecht met de veiling'.

De bloemenveiling Aalsmeer vindt dat het Centraal Akkoord zo moet worden uitgelegd dat bijvoorbeeld de kosten van de invoering van het nieuwe functiewaarderingssysteem volledig voor rekening van de werknemers komt en dus kan worden afgetrokken van de 2,5%. Ook andere verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden moeten volgens de werkgever ten laste van de 2,5% komen en dus van dit percentage moeten worden afgetrokken. Tenslotte vindt de veiling ook nog dat de premie van de per 1 januari j.l. gestopte premiespaarregeling niet aan het personeel hoeft te worden gegeven maar deel uit maakt van het Sociaal Akkoord. De bloemenveiling lijkt niet meer te willen dan ongeveer 1 procent loonsverhoging.

Volgens de Bloemenveiling Aalsmeer gaat het economisch niet goed met het bedrijf. Volgens de Graaf valt dit nogal mee. De Graaf: 'Eerder dit jaar meldde de veiling nog een omzetverhoging van zes procent. Ook is er de afgelopen periode enorm geïnvesteerd door de veiling. Ik voel er niets voor de werknemers financieel voor deze investeringen op te laten draaien'. Er is volgens FNV Bondgenoten geen enkele reden waarom de bloemenveiling niet structureel 2,5 procent en zelfs eenmalige1 procent kan bieden'.

Bij de bloemenveiling Aalsmeer werken 1900 vaste krachten en 600 uitzendkrachten.

kan bieden Meer informatie:
Anne jan de Graaf, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-53387248 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 06-51405832,
030-2738478

14 feb 03 13:54