Gemeente Amersfoort

OPZET VOOR ORGANISATIE REFERENDUM VASTGESTELD

datum: 14 februari 2003

Verzoek tot referendum naar volgende fase

Het college heeft enkele uitgangspunten vastgesteld voor de organisatie en communicatie bij een eventueel referendum. Aanleiding is het initiatief van de groep De Basis is Boos. Het zogenaamde inleidende verzoek tot het houden van een referendum over de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs in de gemeente Amersfoort 2002-I is inmiddels goedgekeurd. Voor dit verzoek waren 300 handtekeningen nodig. In de volgende fase -die van het definitieve verzoek- zijn 5000 ondersteuningsverklaringen nodig. Mocht het tot een referendum komen, dan levert dit alleen een geldige uitspraak 'tegen' op als aan twee voorwaarden is voldaan. Een meerderheid van de kiezers moet zich tegen de verordening uitspreken én deze meerderheid moet tenminste 30% van het aantal kiesgerechtigden omvatten.

Correctief raadgevend referendum
Komt het tot een referendum, dan gaat het om een zogenaamd correctief raadgevend referendum.
Het woord raad geeft al aan dat het gaat om een advies. De uitspraak is niet bindend voor de gemeenteraad. Bindende referenda zijn wettelijk in Nederland (nog) niet mogelijk.
Het is raadgevend, omdat het initiatief genomen is door de kiezers: de kiezers geven raad. Als het bestuur het initiatief neemt voor een referendum, heet het raadplegend: het bestuur vraagt raad. In de Amersfoortse referendumverordening zijn raadplegende referenda overigens uitgesloten.
Het woord 'correctief' betekent dat het gaat om een reeds genomen besluit. De Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Amersfoort 2002-I is namelijk op 17 december 2002 door de Amersfoortse gemeenteraad vastgesteld. De Amersfoortse referendumverordening maakt ook referenda mogelijk over voorgenomen besluiten, zogenaamde niet-correctieve referenda. Daar is in dit geval dus geen sprake van.

Onafhankelijke referendumcommissie en begeleidingscommissie Er komt een onafhankelijke referendumcommissie bestaande uit 3 leden: en voorzitter uit politiek-bestuurlijke kring, een referendumdeskundige en een communicatiedeskundige. De commissie krijgt bijvoorbeeld als taken: behandeling van klachten over de procedures, toetsing van het gemeentelijke voorlichtingsmateriaal en het leveren van een bijdrage aan de evaluatie van het referendum. Daarnaast komt er een begeleidingscommissie onder voorzitterschap van de burgemeester. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de gemeente en initiatiefgroep 'De Basis is Boos'. Doel is door korte lijnen te komen tot goede informatie-uitwisseling over procedures en organisatie.

Financiën
De initiatiefnemers kunnen maximaal EUR 11.344 subsidie krijgen als tegemoetkoming in hun campagnekosten.
Het houden van de stemming is vergelijkbaar met het houden van verkiezingen. Dit kost ongeveer EUR 150.000 plus nog EUR 20.000 voor extra software.
De kosten voor voorlichting en communicatie van de kant van de gemeente zijn nog niet bekend. Een voorlichtings- en campagneplan worden voorbereid.

Ondersteuningsverklaringen
Nu de fase van het inleidend verzoek tot het houden van een referendum is afgerond, start de tweede fase. In de periode 12 februari tot en met 26 maart kunnen ondersteuningsverklaringen worden afgelegd. Er zijn 5000 van zulke verklaringen nodig voor het definitieve verzoek. De verklaringen kunnen persoonlijk worden afgelegd op het stadhuis bij de afdeling publiekszaken.
Wie per brief een verklaring wil afleggen, kan daarvoor een formulier ophalen bij een aantal scholen: de Malelande, Breede Hei, Kameleon, Weesboom, Biezen, Vlindervallei, Windroos, Kubus, Bolster, 't Spectrum, Joost van den Vondel en Prins Willem Alexander. Meer gegevens hierover worden woensdag 19 februari aanstaande via een openbare kennisgeving gepubliceerd in de Stadsberichten.