Openbaar Ministerie

Celstraffen voor schieten op willekeurige slachtoffers

Twee mannen uit Haarlem (22 en 20 jaar oud) zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 16 en 14 jaar wegens twee schietpartijen met willekeurige slachtoffers. Tegen het duo was 20 jaar geeist. Bij een van incidenten werd iemand gedood.

De twee mannen reden op 9 september 2001 achter een willekeurige automobiliste aan. Een van de mannen vroeg aan de ander of hij lef genoeg had om op de vrouw te schieten. M. liet zich niet kennen en vuurde, toen de vrouw voor een stoplicht in Lisserbroek moest wachten, een kogel op haar af. Zij werd in haar schouder geraakt. De 21-jarige vrouw hield zich daarna dood en dat heeft vermoedelijk haar leven gered.

Het tweede incident speelde zich af in de nacht van 15 op 16 oktober 2001 in het Frederikspark in Haarlem. Daarbij werd een 38-jarige man doodgeschoten, die net een partij XTC-pillen had afgenomen. Het slachtoffer werd van dichtbij door zijn hoofd geschoten. De voorzitter van de rechtbank stelde dat beide slachtoffers het tweetal totaal niets hebben aangedaan. ,,De twee verdachten hebben er blijk van gegeven geen enkel respect te hebben voor het menselijk leven'', aldus de voorzitter in zijn vonnis.