Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

ART IN/OUTPUT
17 februari t/m 9 maart / De Beeldbank , Hal hoofdgebouw 0.20 / open: di-vr van 11-18.00 uur

The Soliloquy Trilogy
Candice Breitz

The Soliloquy Trilogy van Candice Breitz is een serie van drie monologen. Voor "Soliloquy (Sharon)" verwijderde Breitz uit de film "Basic Instinct" alles, behalve de momenten waarin Sharon Stone praat, mompelt of lacht. Achter elkaar gemonteerd levert dit 7 minuten (!) }puur Sharon Stone op. Precies hetzelfde deed Breitz met Clint Eastwood in "Dirty Harry" en Jack Nicholson in "The Witches of Eastwick". De films laten zien hoe sterk de betekenis van taal afhankelijk is van zijn context.
Je wordt geconfronteerd met het narcistisch geklets van Stone, de herhalingen van Eastwood en de manische tirade van Nicholson. Wat overblijft is een zeer geconcentreerd portret van drie sterren, wiens identiteit op wrede wijze wordt geïsoleerd. Zij worden iconen, los van tijd en ruimte.
Candice Breitz (1972) is kunstenaar. In haar films en fotowerken vertaalt zij beelden uit het bestaande cultuur- en medialandschap. Schoonheidsidealen, sexsymbolen en filmidolen worden uit hun oorspronkelijke context gehaald, bewerkt en opnieuw gemonteerd. Kritisch bekijkt Breitz begrippen als identiteit en representatie.