Het stadscentrum als attractiepark?

De toekomst van de stedelijke ontwikkeling en de rol van Nederland in Europa

Hoe willen we leven, hoe willen we met elkaar communiceren, hoe willen we dat onze omgeving zich aan onze wensen en behoeften aanpast, kortom: hoe willen we dat onze toekomst er uitziet? Wat is de toekomst van de stedelijke ontwikkeling? Moet het stadscentrum tot een attractiepark verworden? Over deze vragen organiseert de Club of Amsterdam op 17 februari 2003 een debat.

De Club of Amsterdam, is een internationale denktank die een brug wil slaan tussen de rollen van industrie, onderwijs en wetenschap in de snel veranderende maatschappij. De Club of Amsterdam heeft reeds twee eerdere succesvolle discussiebijeenkomsten over nanotechnologie en over de toekomst van de wereldeconomie gehouden. Komende bijeenkomst richt zich op de toekomst van de stedelijke ontwikkeling in Europa en de rol van Nederland daarin.

Twee inleiders die zich beroepshalve sterk met de toekomst verbonden weten, gaan in dialoog. Het zijn Winy Maas, architect and planoloog bij architectenbureau MVRDV en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau .

De grenzen in Europa verdwijnen. Niet alleen tussen de lidstaten, maar ook tussen de stedelijke en landschappelijke gebieden. Er ontstaan nieuwe regio's. "Wat zal de rol van Nederland zijn in dit nieuwe landschap?" vraagt Maas zich af. "Wordt het een landschap van wedijver tussen enerzijds de lidstaten of verstedelijkte gebieden? Of zouden de lidstaten moeten samenwerken en zou Nederland zich als gevolg daarvan moeten specialiseren? Hoe gaat dat er uitzien? En áls Nederland zich specialiseert, waarin dan wel?"

Paul Schnabel zal een aantal ontwikkelingen schetsen die op het moment reeds waargenomen kunnen worden. "De stedelijke ontwikkeling wordt geregeerd door paradoxen en die bepalen tot op grote hoogte haar toekomst. De echte stedelingen verhuizen naar de rijtjeshuizen in de steeds groener wordende voorsteden, terwijl omgekeerd de 'dorpelingen' van verre zich vestigen in de goedkope appartementencomplexen die de centra van de oude steden omringen. Zij verstedelijken de gewoonten van hun dorpsleven, maar nemen geen deel aan het traditionele westerse steedse leven.

"Spectaculaire concentraties van hoge kantoorgebouwen op goed bereikbare plaatsen ontwikkelen zich als in het oog springende bakens van verstedelijking. Zij veranderen de oude, kwetsbare en kleinschalige stadscentra in een toneel voor een neo-bourgeoisie."

"Boodschappen doen concentreert zich in winkelgebieden met uitgestrekte parkeerruimten, voor funshoppen ga je naar de binnenstad, bij wijze van tijdverdrijf, niet noodzakelijk gericht op het kopen van al dat moois dat de winkeliers zo begeerlijk hebben uitgestald."

Ziedaar de ingrediënten voor een boeiend debat dat op 17 februari 2003 zal plaatshebben in het gebouw van PricewaterhouseCoopers in Amsterdam.

Het discussieforum wordt gevormd door de beide inleiders, Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) en Kees Rijnboutt, architect bij de architectengroep en Bernhard Hulsman, journalist van NRC Handelsblad en optredend namens PricewaterhouseCoopers. Discussieleider is Karel van der Poel, werkzaam bij Blue-Nova.

#-#-#-#



Ingezonden persbericht