Provincie Utrecht

Persbericht

Beplantingswerkzaamheden van 17 februari t/m 7 maart 2003

Rijksstraatweg in Leersum krijgt nieuwe bomen

11-2-2003
Op maandag 17 februari 2003 start de provincie Utrecht met de uitvoering van beplantingswerkzaamheden op de Rijksstraatweg (N225) in Leersum. Het betreft het gedeelte tussen de rotonde Maarsbergseweg (N226)/Broekhuizerlaan en de asverspringing (wyber) bij de Boerenbuurt. De beplanting vormt de kroon op de ingrijpende reconstructie van de Rijksstraatweg die in 1998 is gestart en waarvan de laatste (3e) fase in juni 2002 is afgerond. De beplantingswerkzaamheden duren drie weken en zullen enige hinder en vertraging opleveren voor het verkeer.
Beplantingsplan
Tijdens de reconstructie van de Rijksstraatweg zijn op een aantal plaatsen bomen gerooid. Deze bomen moesten wijken vanwege de noodzakelijke verbreding van het wegprofiel. Voor deze bomen komen nu andere bomen in de plaats.
Een aantal van de gerooide bomen kon worden herplant in de bestaande bomenrijen tussen Leersum en Amerongen. Dat waren de zes grote beuken die in 2002 bij de Boerenbuurt zijn weggehaald. Tijdens de reconstructie is ook gekeken naar de conditie van de overige bomen langs de Rijksstraatweg. 25 Lindebomen met een doorsnede van 20 cm bleken er slecht aan toe te zijn. In het kader van het beeldkwaliteitsplan herstel Stichtse Lustwarande worden ze vervangen door eikenbomen. In totaal worden er tijdens de beplantingswerkzaamheden 55 eiken en 3 linden geplant.

Forse bomen
Op verzoek van de gemeente Leersum is er voor gekozen om in plaats van bomen met een omtrek van 14/16 centimeter, die de provincie gebruikelijk plant, bomen te planten met een omvang van 25/30 centimeter. Dit zijn vrij forse bomen met al een behoorlijk ontwikkelde kluit. De meerprijs van deze bomen neemt de gemeente voor haar rekening.

Beplanting Boerenbuurt en parkeerstroken
In het beplantingsplan is ook opgenomen om de beplanting bij de asverspringing (wyber) bij de Boerenbuurt te vernieuwen. Hier worden drie bomen en flink wat struiken ingeplant. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het drie eiken zouden worden. Op verzoek van de Imkervereniging is uiteindelijk gekozen voor drie linden bij de asverspringing.
Om in het kader van het herstel van de Stichtse Lustwarande een zo compleet mogelijk beeld te kunnen realiseren, zal op zes parkeerstroken op de Rijksstraatweg ook een boom worden geplant. De locaties zijn zodanig gekozen dat er geen parkeerruimte verloren gaat.

Werkzaamheden:
De werkzaamheden van 17 februari tot en met 7 maart betreffen: · het kappen van 25 lindebomen,
· het graven van plantgaten en het aanbrengen van speciale bomengrond,
· het aanbrengen van de nieuwe bomen en struiken, en · het afwerken van de bestrating rondom de bomen in de parkeerstroken.

Hinder en vertraging voor het verkeer
Het is onvermijdelijk dat er overlast en vertraging ontstaat tijdens de uitvoering. De werkzaamheden worden gerealiseerd met behulp van een rijdende afzetting op één zijde van de rijbaan.

Nadere informatie over de uitvoering
Voor nader informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de heer M. van Leijenhorst van de provincie Utrecht, tel. (030) 258 33 47, e-mail:
martien.van.leijenhorst@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon (030) 258 33 19 of Clara.van.Foreest@provincie-utrecht.nl